Museonjohtajan päiväkirja

On mukava lukea jälkeenpäin, mitä kaikkea sitä on tullut tehdyksi. Sitä usein myös kysytään minulta: mitä te teette kun museo on kiinni? Suurin osa museotyöstä tapahtuu näkymättömissä, kulissien takana. Lopputulokset näkyvät näyttelyissä ja nykyään yhä useammin erilaisten sähköisten palvelujen kautta. Nämä pienet päiväkohtaiset muistiinpanot toivottavasti avaavat museotyön monipuolisuutta.

Tiistai 18.4.2021

 

Haketta tehtiin ja vietiin jo myös itäpuolen polulle. Juha sahasi muutamia pahasti polun päälle kaatuneita runkoja pois. Samalla katsastettiin, mihin kohtiin tarvitaan pitkospuita ja mihin riittää hakekerros. Martti laittoi paksumpia rungonpätkiä seinustalle kuivumaan. Iltapäivällä lähdimme Tarvasjoelle maatalousesineitä ihmettelemään. Niin hienoja kuin vanhat koneet ovatkikin ja tekisi mieli liittää kaikki museon kokoelmiin, niin valitettavasti emme voi. Meillä ei ole isoille esineille kunnollisia säilytystiloja. Lähetin kuvia Sarka-museoon, jos heillä olisi mahdollisuus ottaa nämä Tarvasjoen koneet talteen.

Kerroin 4.2. Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta haettavista apurahoista. Valitettavasti tällä kerralla meidän hakemustamme ei hyväksytty. Se aiheuttaa nyt hieman mietintää ja talousarvion uudelleen tarkastelua.

1/1

1/1

Maanantai 17.4.2021

Wäinö Aaltosen museon järjestämä Teams-koulutus haukkasi suuren osan työpäivästä. Teema oli tärkeä: yhdenvertaisuus. Turun museokeskuksessa on käytössä palvelulupaus asiakkaalle, josta ohessa plakaatti. Päätimme laittaa vastaavanlaisen  palvelulupauksen esille sekä Tarvasjoen kotiseutumuseoon että Nautelankoskelle.

 

Ehdittiin lisäksi kuitenkin selvitellä yksi valokuvakokonaisuus loppuun (Terhi), hakettaa (Juha ja Martti), levittää haketta luontopolulle (Taina ja Lea), ottaa dokumentoitivalokuvia (Johanna), luetteloida tulitikkuaskien kansia (Irmeli) sekä selvittää, ovatko vakuutukset ajantasalla ja sähköasiat muutenkin aurinkopaneelien asennuksen jälkeen kunnossa (Leena).

1/1

Perjantai 16.4.2021

Uskollinen vapaaehtoistyöntekijä Into tuli leikkaamaan omenapuun. Viime keväänä otin pienen videopätkän, kun puuta leikataan, nyt tyydyin valokuviin. Iltapäivällä katselimme Teamsin kautta esitelmiä Varsinais-Suomen arkeologisista kenttätöistä.. Juha kertoi Liedon Pettisten opetuskaivauksista. Nauhoitin Juhan esityksen, jos vaikka saisin luvan tehdä pienen digitarinan Kotiseutuportaalisivuille.

1/1

Torstai 15.4.2021

Jopas nyt jotakin: Aurinkopaneelit kytkettiin verkkoon ja nyt ne ovat sitten tästä aamusta klo 10 lähtien tuottaneet sähköä. Otimme opetusvideot mittareiden käytöstä ja sitten joimme tapauksen kunniaksi kakkukaffet.

Reko, Juha ja Timo aloittivat hakettamisen ja saivatkin paljon haketta säkitettyä. Lea, Taina, Terhi ja minä kannoimme haketta pahimpiin paikkoihin luontopolulle. Viikonlopuksi on luvattu hienoja ilmoja, odotettavissa on siis kansainvaellus. Sain myös valtionosuusluvut valmiiksi ja lähettetyä Opetus- ja kulttuuriministeriöön. Huima päivä.

1/1

1/1

Keskiviikko 14.4.2021

Kokoustamme Varsinais-suomen museoiden kanssa ensi viikolla teemalla Ekologinen museo. Ennakkotehtävänä kaikkien museoiden pitää miettiä, mitä olemassaolevia toimintoja on ja mitä voitaisiin vielä parantaa. Meillä on aika paljon jo ekologia edellä meneviä toimintoja. Muun muassa kahvilassa leivotaan itse lähi- ja luomutuotteista kaikki tarjottavat, tulostus on digiajan myötä vähentynyt radikaalisti entiseen verrattuna, vesivoimala ja lähiaikoina myös aurinkovoimala tuottavat ekosähköä, puutarhaa hoidetaan luonnonmukaisesti ynnä muuta. Kaikki mahdollinen uusiokäytetään, jätteet lajitellaan niin pitkälle kuin pystytään - ennen meillä oli myös biojätteitä varten kompostori, mutta niin pitkälle menevä lajittelu osoittautui ylivoimaiseksi. Ulos tarvittaisiin vielä lajittelun mahdollistavat jäteastiat niitä ihmisiä varten, jotka liikkuvat alueella museon aukioloaikojen ulkopuolella.

Tiistai 13.4.2021

Aurinkopaneelien asennus etenee, uhkaavista pilvistä huolimatta ensimmäiset paneelit on jo saatu paikoilleen! Terhi on saanut lähes kokonaan yhden ison arkisto- ja valokuvalahjoituksen skannattua. Minä järjestin kirjojen pakkaamisen ohella arkistossa tilaa, että saadaan taas kaikki aineistot turvallisesti säilytykseen. Oi ihana aika entinen...

1/1

Maanantai 12.4.2021

Teamsin kautta palaveerasimme Varsinais-Suomen aluemuseotutkijan ja intendentin kanssa uudesta kokoelmanhallintajärjestelmästä. Meidän aivan ihanan Doris-järjestelmämme ylläpito loppuu tässä jonkin ajan kuluttua, mutta Aina vaikuttaa oikein hyvältä järjestelmältä sekin. Eikä olennaisesti eroa kustannuksiltaankaan.

 

Samaan aikaan kun Terhi ja minä etäkokoustimme auditoriossa, paikallislehden toimittaja haastatteli Tarvasjoen Timoa ja Pirkkoa heidän perinteentallennustyöstään. Ja sitten samalla kun kerran olivat täällä, niin Pirkko ja Timo halusivat pienen videopätkän meistäkin teemalla "Mitä museolle kuuluu nyt korona-aikaan". Eevaa he haastattelivat vielä erikseen Kyläportaalihankkeesta.

Martti ja Juha tekivät ulkona töitä, Pertti luetteloi kirjakokoelmaa, Irmeli tulitikkuaskien kansia ja Johanna otti kuvia aurinkopaneelien asentajista. Aika hurjapäitä!

1/1

Perjantai 9.4.2021

Päivi kaipaili tietoja ja valokuvia Aurajoen matkailutien kesäesitteeseen. Lisäsimme sellaisia kohteita, joiden ajattelimme kuuluvan tien vaikutusalueeseen. Muutama valokuvakin löytyi, vaikkei ihan juuri sellaista kuin olisimme halunneet. Kuvassa pitäisi näkyä yhtäaikaa tie ja joki, mielellään iloisia ihmisiä tekemässä jotakin ja auringonpaistetta. Meillä oli kuvissa nuo kaikki elementit, muttei yhdessäkään kuvassa kaikkia yhdessä. Sumukuvassa on hieno tunnelma.

Lea tuli puolenpäivän aikaan ja pidimme yhdessä viikon jumppatuokion, Irmelikin pääsi paikalle ja Satu etänä. Hienoa! Loppupäivä kului mukavan ryhdikkäästi kokoelmien parissa.

1/1

Torstai 8.4.2021

Pertti on varsinainen salapoliisi kirjojen luetteloinnissa. Tänään tuli vastaan taas sellainen kirja, jonka alkusivut puuttuivat, eli mitään tietoa kirjan nimestä, tekijästä, kustantajasta ym. ei ole. Kirjassa kuitenkin esiintyivät henkilöt nimeltä Joel ja Johanna sekä heidän poikansa Taneli ja tämän vaimo Anna. Näillä ei kuitenkaan kirjaa vielä pystytty tunnistamaan. Sitten Pertti havaitsi yhden sivun alareunassa sanan Kaksoset, joka ei sopinut kirjan sisältöön. No, haut eri lähteistä antoivat tuhansia tuloksia, kunnes Huuto.net antoi tuloksen Kaksoset: Kuwaus, Näillä hakusanoilla Finnasta löytyi oikea kirja, ja Pertti pääsi kirjaamaan tiedot luettelointitietokantaan.

Luontopolulla katsastettiin Timon ja Rekon tuleva työmaa. Viime vuonna saimme Liedon Sotaveteraaneilta lainaksi pattinkia, josta tehtiin silloin tellingit myllyn ja myllärintuvan seinustalle räystäiden korjaamista ja seinän maalaamista varten. Veteraanit lupasivat, että pattinkeja saadaan nyt käyttää luontopolun pitkospuiden ja kaiteiden tekemiseen, se oli hieno kädenojennus heiltä! Pattinkien kuljetuksesta on kuvia 21.8., myllyn seinustasta 22.10. ja tuvan päädystä 11.12. viime vuonna. Keskellä koskea on yksi puu joutunut veden saartamaksi. Saatiin siitäkin otettua kuva muistoksi.

 

Iltapäivällä Satu tuli tuomaan aineistoja, jotka liittyvät Pettisten kylään ja asukkaiden haastatteluihin. Joukossa on muun muassa aivan ihastuttava kirje, jonka pieni tyttö on kirjoittanut serkulleen vuonna 1944. Sitä on säästetty perheessä arvokkaana muistona kaikki nämä vuodet, ja nyt kun se skanntaan museon sähköiseen arkistoon, se säilyy myös tuleville sukupolville.

1/1

Keskiviikko 7.4.2021

Vaikka takaovesta ei saa nyt kulkea, niin ei haittaa mitään. Vihdoinkin monen vuoden haave alkaa konkretisoitua. Lauri Nautelan museon katon länsilappeelle ryhdytään nyt asentamaan aurinkopaneeleja! Turvallisuussyistä laitettiin kululle esto lappeen kohdalta: jos jotakin vahingossa putoaa alas, niin ei osu kenenkään päähän.

Yritän raivata tilaa kokoelmienhoitohuoneen valokuvauspaikalle. Pirjon tukkimitta, Veikon ämmänlänget ja Railin höylät pääsivät säilytystilojen puolelle. Kirjoja on niin paljon, että säilytyslaatikot loppuivat kesken. Reko on tarttunut hyvin työn tukkaan kiinni, hiekkatien kuopat on nyt täytetty. Ulkoalueiden huollossa menee nyt melkein kaikkien työmiesten aika, sisähommat saavat odottaa sadepäiviä.

1/1

1/1

Tiistai 6.4.2021

Aamupäivä kului työllisyydenhoidon parissa. Erjan, Johannan ja Juhan sopimuksia jatkettiin. Lisäsin Erjan ja Irmelin kuvat henkilökunta -sivulle. Tai oikeastaan Erjan kädet ja Irmelin profiilin. Nyt puuttuu enää Reko ja uudet kesäoppaat. Irmeli halusi ehdottomasti kuvaan mukaan myös sellaisen tulitikkulaatikon kannen, jossa mainostetaan Korona-kahvia!

1/1

Torstai 1.4.2021

Luontopolun kunnostus alkaa olla enemmän kuin ajankohtaista. Timo ja Reko saavat ottaa siitä vastuun. Tarvitaan uusia pitkospuita ja paljon haketta, etenkin länsipuolella. Myös portaat pitää kunnostaa ja kaiteita lisätä liukkaisiin, viettäviin paikkoihin. Kävelyllä kohtasimme muitakin reippailijoita. Karvamato ja nokkosperhonen toivottivat meidät tervetulleiksi takaisin museon pihalle.

1/1

Keskiviikko 31.3.2021

Pelargoniat alkavat jo kukkia, niinpä oli korkea aika siirtää ne isompiin ruukkuihin ja vaihtaa mullat. Samalla hiukan leikkasin niitä, että sain uusia alkuja juurtumaan.

1/1

Tiistai 30.3.2021

Koska lähikauppa ei saanut hankittua valikoimiinsa kylmäasfalttia, kävin sitten naapurikunnasta hakemassa 10 ämpärillistä paikka-ainetta. Tai oikeastaan minä tilasin ja maksoin netin kautta, ja pakettiautoileva vapaaehtoistyöntekijä haki ne. Martti aloitti Nautelankoskentien reikien paikkaamisen. Viime vuonna paikatut kohdat ovat pysyneet hyvin, mutta asfaltti on jo vanhaa ja uusia reikiä syntyy ja syvenee varsinkin nyt routa-aikaan.

Teijulasta on löytynyt ennestään tuntematon kuppikivi. Arkeologian lehtori Turun yliopistosta lähetti tutkimusraportin minulle, ja minä toimitin sen eteen päin kunnan kaava- ja rakennuslautakunnalle, niin tulee heti sitten tietoon. Kuvaa klikkaamalla pääsee lukemaan raportin.

1/1

Maanantai 29.3.2021

Maaliskuun loppuun mennessä pitää täyttää Museoviraston tilastokysely. Se on varsin yksityiskohtainen, ja niinpä meillä menikin koko päivä lukujen kanssa. Kokoelmia on viime vuonna kartutettu 1828 esineen, 987 valokuvan ja 1084 arkistoasiakirjan voimin. Pandemiasta huolimatta museoita voitiin pitää kesällä auki normaalisti, Nautelankoskella museo oli avoinna 153 ja Tarvasjoella 15 päivänä. Museoissa vieraili yhteensä 7620 kävijää, joista 2689 osallistui erilaisiin työpajoihin ja opastuksiin. Normaalivuosina museoissa vierailee 600-800 koulaista, nyt ennen sulkutoimenpiteitä ehtivät vain lähikoulun kakkosluokkalaiset tutustumaan entisaikojen elämään myllyssä ja tuvassa. Lisäksi vielä kyselyssä täytetään tilastotietoa verkkosivuista, julkaisuista, näyttelyistä, sosiaalisesta mediasta, työntekijöistä ja taloudesta. Eli oikeastaan kaikesta, mitä museotyö pitää sisällään. Kiinteistökulut, rakennusten kunnostaminen ja pienet investoinnitkin tulevat esiin talousluvuissa.

Perjantai 26.3.2021

Pertti on ahkerasti luetteloinut kirjoja, yritän pakkaamisessa pysyä perässä. Joillekin kirjoille tehdään mittojen mukaan happovapaasta kartongista kotelo, suurin osa voidaan pakata silkkipaperissa laatikkoon. Se hiukan nopeuttaa työtä.

1/1

Torstai 25.3.2021

 

Terhi ryhtyi järjestämään kotiseutuportaalihankkeessa tulleita arkistomateriaaleja kansioihin odottamaan luettelointia. Silloin kun ei heti ehditä luetteloida tietokantaan, täytyy tarkkaan pitää huolta, että tiedot pysyvät tallella ja aineiston yhteydessä. Järjestin hiukan valokuvakokoelmaa nettiin uudella tavalla. Nyt voidaan lisätä myös yksityiskokoelmia vapaasti selattavaksi. Katsotaan nyt, miten lähtee toimimaan...

Keskiviikko 24.3.2021

 

Siirryimme taas työskentelemään kokoelmien ja tulevien näyttelyiden parissa.

 

Ruotsalaista etämuseovierasta kiinnosti isänsä aikoinaan sodassa tekemä rasia. Välitin kyselyn Rikulle, hän osaa vastata parhaiten sota-ajan puhdetöihin liittyviin kysymyksiin. Rasia on kyllä hyvin mielenkiintoinen.

1/1

Tiistai 23.3.2021

 

Säätiön hallitus kokoontui hybridikokoukseen, Anna-Maria ja Pentti olivat etänä paikalla, Matti, Jarkko, Raija ja Arja fyysisesti. Käytiin läpi viime vuoden toimintakertomus ja tilinpäätös, tutkailtiin sähköauton latauspisteelle paikka sekä suunniteltiin infoscreeniä kahvilaan ja livekameraa koskelle. Paljon isoja asioita yhdessä kokouksessa.

Juha sai ruostevauriot katolla korjattua, nyt voi aurinkopaneelien asennus taas jatkua.

Maanantai 22.3.2021

 

Kaikenlaisia pieniä yllätyksiä tulee aina matkan varrella. Nyt huomattiin, että katossa onkin siellä täällä ruostevaurioita. Ne täytyy hoitaa kuntoon ennen kuin asennetaan paneelit katolle.

Tilinpäätös valmistui. Sain siitä sitten täydennettyä talousluvut toimintakertomukseen ja lähetettyä hallitukselle huomista kokousta varten. Lea lahjoitti muistokirjojaan museon kokoelmiin. Aloitin niiden skannaamista niin että voi tehdä selattavat albumit nettiin. Yhden sainkin jo valmiiksi, kuvaa klikkaamalla pääsee katsomaan albumin.

1/1

Perjantai 19.3.2021

 

Mietimme Tarvasjoen kotiseutumuseon ensi kesän valokuvanäyttelyn osalta interaktiivista toteutusta, joka kesän mittaan täydentyisi. Alkuun laittaisimme Tarvasjoen kartan kyläjakoineen seinälle ja sitten jotenkin kuvapareja vanha maisema - uusi maisema kartan yhteyteen. Sitten paikkakuntalaiset voisivat hakea museosta laminoituja A4-printtejä vanhoista valokuvista ja koittaa ottaa nykyhetken valokuva täsmälleen samasta kohtaa kuin vanha. Näin pikkuhiljaa saataisiin hieno aineisto kulttuurimaiseman muutoksesta esille ja talteen.

Klikkaa kuvaa, pääset Tarvasradion kanssa käymään vanhojen valokuvien kuvauspaikoilla Suomi 100 -juhlavuoden aikana.

1/1

Torstai 18.3.2021

Tilinpäätökseen täytyy vielä tarkentaa vuodenvaihteen rahaliikennettä sekä hanketukia. Muuten rupeaa olemaan valmis lähetettäväksi hallituksen jäsenille. Tarja tuli tervehtimään Tainaa ja pohtimaan jatkoa Tainan työlle. Eeva oli Ensin opastamana Tarvasjokikierroksella eilen, tämä päivä kuluu eilistä antia peratessa ja vanhoja nauhoja kuunnelessa. Kun paikka ei ole ennestään kovin tuttu, on hyvä lähteä paikan päälle katselemaan minkälaisessa maisemassa liikutaan. Sillä tavalla tarinat aukeavat eri tavalla, kun ne voi sijoittaa aikaan ja paikkaan.

Keskiviikko 17.3.2021

Sain kun sainkin kaikki tulitikkulaatikoiden kannet digitoitua, niitä oli laatikossa yhteensä 1598. Irmeli lupasi tulla ensi viikolla luetteloimaan loputkin, 600 hän on jo saanut tietokantaan kirjattua. Haastattelimme kesätyönhakijoita, hirveän vaikea päättää kun haluaisi tarjota kaikille mahdollisuuden työkokemukseen!

1/1

Tiistai 16.3.2021

Päivä pitenee niin vauhdilla, että pian saa luopua aamun katuvalaistuksesta, nyt vielä laitoin olemaan päällä kuudesta puoli seitsemään. Illalla valot syttyvät seitsemältä, siihen saakka näkee kulkea turvallisesti.

 

Aurinkopaneelit jo saapuivat, mutta aivan vielä eivät ole katolla asti. Juha ilmoitti, että yksi laatta tarvitaan lisää. No, eihän niitä samoja laattoja enää saa mistään. Täytyy etsiä paras mahdollinen vaihtoehto.

1/1

Maanantai 15.3.2021

Johanna tuli raportoimaan etätyötehtävistään, litteroitavaa riittää. Taina imuroi pakastimesta otettuja arkistomateriaaleja, Juha laatoittaa, Martti siivoaa ulkoalueita viikonlopun jäljiltä, Pertti luetteloi Liedon ensimmäisen lainakirjaston kirjoja ja Irmeli tikkuaskien kansia (joita minä skannaan vimmatusti, ollaan jo numerossa 1211). Koronasta huolimatta työt etenevät. Satu tekee jo loppusuoralla Tarvasjoen ensi kesän näyttelyä ja muutenkin  on aktiivinen nyt Tarvasjoella lahjoittajien ja haastateltavien kanssa. Terhi työstää Tarvasjoen videoita yhdessä Villen kanssa, niin että niitä on hiukan helpompi käyttää kotiseutuportaalisivustolla. Eeva kirjoittaa Tarvasjoen kylien historiaa. Aurinkopaneelien asennuksen esivalmistelutyöt ovat aika loppusuoralla, tällä viikolla varmaan päästään jo itse paneelien asennukseen.

Kiinnostavatko sotilasasut?

1/1

Perjantai 12.3.2021

Lea tuli pitkästä aikaa museolle. Virkistäydyimme hänen kanssaan ja teimme Callanetics-jumpan heti aamutuimaan. Aurinkopaneeliprojekti sujuu aikaulun mukaisesti, ensi viikolla pitäisi jo päästä - ilmoista riippuen - asentamaan paneeleja katolle. Ihan hyvä, että joku ymmärtää, minkävärinen johto tulee minnekin, kun tehdään läpivientejä ja sähkötauluja ja turvakytkimiä ynnä muita. Kesäopashaastattelujen aikataulut saatiin tehtyä ja Teams-linkit kaikille lähetettyä. Myös kokouskutsu hallitukselle tuli valmiiksi.

1/1

Torstai 11.3.2021

Nyt kun Eeva on saanut perusasiat Tarvasjoen kylistä kirjoitettua, suunnittelimme, miten tästä edetään. Koronatilanteen heikentyminen rajoittaa kokoontumisia ja haastattelujen tekemistä jonkin verran, mutta pienryhmissä voidaan keskustella. Timo lupasi tehdä listaa niistä kylistä, joista hän on jo aiemmin tehnyt haastatteluja. Raijalta Eeva sai yhteystietoja eri kylien asukkaista ja Raija muutenkin lupasi toimia yhteyshenkilönä Tarvasjoella.

 

Pidättekö muuten elokuvista?

1/1

Keskiviikko 10.3.2021

Aurinkopaneelien asennustyö on lähtenyt hyvin liikkeelle, vaikka lumisade ja kylmä ilma hiukan epäilyttävät katolle menemistä. Onneksi se ei ole vielä ajankohtaista, nyt vedetään johtoja paikoilleen ja asennellaan turvakytkimiä ja tehdään muita tarpeellisia esivalmistelutöitä. Harjoittelijoiden jäljiltä on kokoelmahuoneen tietokoneen työpöydällä paljon kansioita, joissa on joko loppuun asti tehtyjä tai keskeneräisiä töitä. Terhi ryhtyi perkaamaan niitä.

Tulitikkulaatikoiden kansia on kerätty samoin kuin esimerkiksi postimerkkejä, niitä on voinut ostaa aihepiirin mukaan järjestetyissä nipuissa. Laurin kokoelman joukossa oli vielä avaamattomassa nipussa laivojen kuvia, aika hienoja.

1/1

Tiistai 9.3.2021

Asemanseudun kyläyhdistys palaveerasi eilen illalla museossa Eevan ja Taunon johdolla. Varsinais-Suomen kylät kartoittavat myös kyläläisten toiveita ja ajatuksia, voimat on hyvä yhdistää! Tämä päivä kului pitkälti hallinnon parissa. Saimme valittua kesäopashakijoiden joukosta haastatteluun kutsuttavat. Olimme yhteydessä myös Vanhalinnan museoon ja Zoolandiaan, nyt kun haastattelemme etänä kaikki erikseen emmekä - niin kuin ennen - kutsu kaikkia henkilökohtaisesti yhteishaastatteluun. Tulitikkulaatikoiden kansien skannauskin edistyi, Irmeli on saanut jo 300 kantta luetteloitua. Laurin autosarja ei ole ihan täydellinen, mutta toisaalta yli 1000 kantta odottaa vielä tutkimista.

1/1

Maanantai 8.3.2021

Viikonloppuna oli kova myrskytuuli, ja sähköt olivat hetken pois lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Kävin siis eilen myös museolla liittämässä turbiinin verkkoon. Tänään meinasikin olla liian monta asiaa päällekkäin, mutta kyllä niistä selvittiin. Ensin (onneksi) aloitimme hankkeen täydennysasiakirjoilla, ely-keskus kaipaili vielä muutamia tositteita. Kesäopashaku kuntarekryn kautta on päättynyt, ja saimme listat museo-oppaan työstä kiinnostuneista nuorista. Nyt pitää heistä valita osa haastatteluihin. Kiinnostuneita on yli 200. Haastattelujen pohjalta sitten valitaan kuusi kesäopasta, jotka työskentelevät sekä Tarvasjoen kotiseutumuseossa että Nautelankoskella.

Irmeli sai aivan uuden esineryhmän luetteloitavakseen. Lauri on kerännyt myös tulitikkuaskeja ja niiden kansia. Aiomme laittaa niitä esille ensi syksynä avautuvaan näyttelyyn, mutta sitä ennen ne pitää luetteloida ja digitoida. Se ottaa aikansa, noin silmämääräisesti arvioiden niitä on noin 1500. Skannasin kansia heiluriskannerilla ja annoin jokaiselle numeron, jonka jälkeen Irmeli kirjasi tiedot tietokantaan ja liitti kuvan saatetietojen yhteyteen.

Aurinkopaneeliasiakin liikahti taas eteen päin. Asentajat tulivat paikalle tutkimaan, mitenkä oikein kaikki paikoilleen laitetaan. Huomenna jatketaan sitä(kin) asiaa.

1/1

Perjantai 5.3.2021

Nautelankoskentie on kovassa kulutuksessa. Vaikka museo ei ole avoinna, ihmiset ovat tervetulleita ihailemaan komeaa kevätkoskea. Luontopolulle ei ole vielä asiaa, siellä on kovin liukasta. Nyt kun ei enää ole päivisin pakkasta, kuluu vanha asfaltti nastarenkaiden alla, ja kuopat syvenevät päivä päivältä. Selvittelin, josko paikallinen rakennusliike olisi halukas ottamaan valikoimaansa asfaltinpaikkausmassaa, olisi mukavampi noutaa sieltä tarvittaessa kuin ajaa naapurikuntaan. Asfaltin paikkauksesta olenkin kertonut jo viime vuonna, toukokuun 5. päivä.

Ennen klo 12 palaveria ehdimme jumpata. Callanetics on sellainen jumppa, jossa venytellään paljon ja vahvistetaan syviä lihaksia. Sopii meille hyvin. Jumpan, palaverin ja lounaan jälkeen pystyimme keskittymään kokoelmatyöhön. Skannasin Liedon osuuden K.Killisen muinaisjäännösluettelosta vuodelta 1878. Muinaisajat ovat kiinnostaneet lietolaisia lukijoita; teos on yksi Liedon Seurakunnan lainakirjaston kuluneimpia kirjoja. Kuvaa klikkaamalla pääsee lukemaan, mitä Killinen Liedosta kertoo.

1/1

Torstai 4.3.2021

 

Pakkasin muutaman kirjan ja lähetin postin automaattipalvelun kautta asiakkaalle. Ohjeet olivat hiukan ristiriitaiset, toisessa kohtaa sanottiin, että älä liimaa mitään paketin päälle vaan kirjoita tunnus sekä vastaanottajan ja lähettäjän tiedot paketin päälle ja toisessa kehoitettiin teippaamaan lappu pakettiin. En sitten liimannut enkä teipannut mitään, vaan kirjoitin selkeästi vaadittavat numerosarjat ja muut tiedot pakettiin. Saas kattoo, meneekö perille.

Reea tuli uuden mahdollisen työntekijän kanssa visiitille, Taina imuroi koko yläkerran ja minä sain taas muutaman vanhojen kirjojen kokoelmaan liitetyn kirjan käärittyä silkkipaperiin ja laitettua happovapaaseen laatikkoon pitkäaikaissäilytykseen. Onneksi en ehtinyt pakata kaikkia kirjoja; Pertti soitti ja sanoi, että yhdessä hänen luetteloimistaan kirjoista oli mielenkiintoinen kirjoitus Liedon muinaisjäännöksistä.

Satu ja Terhi olivat Tarvasjoella suunnitelemassa kotiseutumuseoon tulevaa Karjalan siirtoväkeä koskevaa näyttelyä. Esineitä pitää hiukan siirrellä huoneesta toiseen, jotta saadaan kaikki sotaan liittyvät aineistot ja tekstit samaan tilaan. Jotain myös otetaan jo poiskin, kun uuttakin tuodaan tilalle. Näyttelysunnittelusession jälkeen tavattiin Karjalasta evakkoon pienenä lapsena lähtenyt Seppo sekä hänen veljensä vaimo Sinikka, joita Satu haastatteli sekä näyttelyyn että Kotiseutuportaaliin liittyen. Sinikka lahjoitti museolle digitoitavaksi valokuvia, jotka ovat olleet esillä aiemminkin Tarvaisten tekemässä evakkonäyttelyssä 2000-luvun alkupuolla.

Kotiseutumuseon vieressä nosti päätään leskelehti.

1/1

Keskiviikko 3.3.2021

 

Oi, kylmää vettä niskaan: joku nainen oli tuohtuneena soittanut paikallislehteen ja moittinut museon naisia laiskoiksi, kun ei viitsitä edes kahvia keittää ja munkkeja paistaa ihmisille, vaikka sunnuntaina oli kaunis ilma ja kosken ihailijoita paikalla paljon. Onneksi paikallislehti on ajan tasalla, toimittaja tuli ihan paikan päälle tänne ja kysyi, miten korona-aika nyt vaikuttaa museon toimintaan, lähinnä museovierailujen näkökulmasta.

Minä laiskimus kävin sitten erikoislamppukaupassa hakemassa näyttelyvaloihin polttimoita ja Terhi-laiskimus sillä aikaa tarkisti, järjesti ja skannasi portaalihankkeen maksatushakemukseen tulevat täydennysasiakirjat pdf:ksi sekä pesi vessat. Onneksi sentään Juha on ollut ahkera ja saanut jo luiskan yläkerran puolen laatoituksen valmiiksi, vain pesu puuttuu.

1/1

1/1

Tiistai 2.3.2021

 

Auranmaan viikkolehdessä oli kyläportaalihankkeesta artikkeli, sen pohjalta Eeva sai heti yhteydenottoja. Kuntalaiset tuntuvat olevan kovin iloisia hankkestamme ja osallistuvat mielellään tiedon tallentamiseen. Vaikka ei voida fyysisesti paljon olla tekemisissä, niin monet ovat ryhtyneet etsimään valokuvia ja ainakin miettimään valmiiksi jollei jopa ihan itse kirjoittamaan omia muistojaan ja ajatuksiaan eletystä elämästä. Turun Tienoo kirjoitti asiasta jo aiemmin, heti mediatilaisuuden jälkeen.

1/1

Maanantai 1.3.2021

 

Sain helmikuun kirjanpidon valmiiksi ja veinkin sen heti tilitoimistoon. Kyläportaalihankkeen maksatushakemusta pitää vielä täydentää, saimme aikaa perjantaihin saakka. Se on kovin monimutkaista välillä, kun pitää kaikki tositteet ja kuitit ja todistukset maksamisesta skannata ja laittaa pdf-muotoon, että pystyy liittämään sähköiseen palveluun. Muutama allekirjoituskin näytti puuttuvan (!). Sanoisin Detta om dettan tapaan, että skärpning, Nautelankoski!

Perjantai 25.2.2021

 

Nyt kun on paljon litteroitavaa ja tarvitaan monta konetta, niin hain yhden vanhan tietokoneen Opintieltä museolle. En saanut näyttöä millään toimimaan. Erja onneksi tuli museolle, hän teki taikojaan ja nyt kone toimii taas. Se on sen verran vanha, että luettelointia ei pysty tekemään, mutta kirjoituskoneena toimii hyvin. Sain valokuva-albumin luetteloitua, digitoitua ja palautettua lahjoittajalle. Nyt on taas yksi kokonaisuus valmis, 251 arvokasta kuvaa tallessa.

Tiistai 23.2.2021

 

Valokuvien luettelointi on mielenkiintoista työtä. On mukava syventyä vanhoissa valokuvissa tallennettuun, jo katoamassa olevaan elämäntapaan. Mutta onpa meillä jotain pysyvääkin - ainakin Aurajoki ja koulu. Kuvassa on lautta, jota soudettiin joella katiskoja ja joskus verkkojakin koetellessa. Sarjan viimeisessä kuvassa Pahkamäen koulun oppilaat ovat ryhmittyneet puukoulun edustalle opettajiensa kanssa.

1/1

Maanantai 22.2.2021

 

Leuto ilma aiheutti liukkausongelman, jota Martti parhaansa mukaan yrittää suitsia. Juha tekee lattiaremonttia ja Pertti luetteloi Liedon ensimmäisen lainakirjaston kirjoja. Siinä on aika urakka. Itse ryhdyin valokuvien luettelointiin, nyt kun on rauhallista ja voi keskittyä kunnolla.

1/1

Perjantai 19.2.2021

Koko päivä siinä meni, mutta saimme maksatushakemuksen täytettyä Hyrrään ja lähetettyä. Nyt Terhi voi rauhassa lomailla ensi viikon.

Torstai 18.2.2021

Turun Tienoossa oli artikkeli Kotiseutuportaalihankkeesta. Muutenkin portaalihanke työllisti meitä, kun ensimmäinen maksatushakemus pitää tehdä. Se on tarkkaa puuhaa.

Keskiviikko 17.2.2021

Opintiellä riittää järjestettävää. Aloitin siirtämällä takahuoneesta sinne kiireessä läntätyt Tarvasjoen esineet Tarvasjokihuoneeseen. Kokosin seinustalle hyllyt käsityövälineitä varten. Siitä se sitten lähtee etenemään.

1/1

Tiistai 16.2.2021

Wixistä löytyi uusi toiminto valokuville: nyt voi valita, aukeaako linkki vai pop-up vai saako suurennettua hiirtä päällä liikutettaessa. Karttojen kanssa voi olla avuksi, kun ne eivät kuitenkaan voi olla kovin isoja nettiin ladattaessa.

Maanantai 15.2.2021

Tiedotustilaisuus meni oikein hyvin kaikkien sääntöjen mukaan. Läsnä olivat Pettisten Puustellin asukas, paikallislehden toimittaja, Eeva sekä minä. Omistajan sisarkin tuli hetkeksi käymään, mutta siis alle 10 ihmistä, maskit ja turvavälit. Valokuva otettiin ulkona.

Sitten museolla alkoikin taas tavaroiden siirtely paikasta toiseen. Yksi hyllykkö pitää tyhjentää ja siirtää pois lattiaremontin tieltä. Enpä tiedä, minne nämä kansiot sijoitan edes väliaikaisesti, mutta kai se siitä sitten taas.

1/1

Perjantai 12.2.2021

No niin, tunnin nauhasta sain rutistettua noin 8 minuuttia pitkän muistelun, joka keskittyy Pettisten Puustellin eli Heikkilän tapahtumiin 1930-luvulta 1950-luvulle. Kotiseutuportaaliin on tulossa tarinoita eri aikakausilta ja eri näkökulmista, tämä on yksi niistä.

Muistelu Pettisten PuustellistaAarne ja Salli Junnila
00:00 / 08:18

Torstai 11.2.2021

Äänite saa odotella huomiseen, koska maanantaina pidettävään tiedotustilaisuuteen tarvitaan napakka tiedote Kyläportaalihankkeesta. Sen laatimisessa meillä meni koko päivä.

Keskiviikko 10.2.2021

Vein valmiita tekstiilejä Opintielle säilytykseen ja sen jälkeen uppouduin ääninauhan leikkaamiseen. Sain yli tunnin nauhasta nyt alkuun 15 minuuttia pikän tarinan. Aika kuluu keskittyessä aivan huomaamatta, mutta nyt täytyy mennä välillä kotiin nukkumaan ja jatkaa huomenna.

Tiistai 9.2.2021

Tarja tupsahti paikalle juuri aloittaneen uuden yksilövalmentajan kanssa. Reealle esiteltiin museon toimintaa ja kerrottiin erilaisista työtehtävistä. Timo lähti esittelemään ulkoalueita ja ihailemaan huikean auringonpaisteen valaisemaa koskimaisemaa heidän kanssaan. Tuli puhetta taukojumpan merkityksestä työkyvyn ylläpitämisessä. Kerroin Callanetics-jumpasta, jota tekisimme vähintään kaksi kertaa viikossa jos auditoriossa olisi tilaa. Nyt emme voi, koska auditorio on täytetty esineillä. Callanetics olikin Tarjalle tuttu, mutta hänellä on käytössään vain kirja. Lupasin toimittaa videon hänelle, niin pääsee jumppaamaan nyt kun me emme voi!

Maanantai 8.2.2021

Kokoelmien huolto on tarkkaa puuhaa. Taina on puhdistanut pakastimessa olleita puisia esineitä imuroimalla ja harjaamalla. Karstat vaativatkin sitten hiukan syvällisempää paneutumista ja erikoisvälineitä. Puhdistettaessa pitää varoa, ettei esineeseen tule vaurioita. Hammastikku on hyvä väline moneen asiaan.

1/1

Perjantai 5.2.2021

Vaikka koronavirus rajoittaa toimintaamme, voidaan silti sopia pienissä ryhmissä tapaamisia. Eeva työskentelee nyt Nautelan kylän parissa, ja hän sai mennä kartanoon tekemään haastattelun kartanon elämästä.

 

Irmeli luetteloi Mailan morsiuspuvun ja ompeli tunnistenumeron helmaan. Terhi ja Irmeli kannattelivat pukua kun otin tunnistekuvan saatetietoihin liitettäväksi. Nyt voidaan asianmukaisesti laittaa arvokas puku säilöön.

Tekstiileihin ei suoraan kirjoiteta numeroa, vaan ommellaan tunnistelappu.  Koska kanttinauha oli päässyt viime vuonna loppumaan kokonaan, niin ensin piti käydä ostamassa nauhaa. Irmeli onneksi kävi Turussa muilla asioilla ja samalla muisti kanttinauhapulamme. No, nauhaa ei voi suoraan käyttää, vaan ensin se pitää pestä ja silittää ja kietoa päällystetyn pahvisylinterin ympärille tiukalle rullalle tykööntymään. Sitten siitä voidaan leikata sopivan pituisia pätkiä, kirjoittaa siihen tarkoitukseen varatulla tekstiilitussilla numero ja ommella tekstiiliin. Saatetietoihin pitää kirjata, mihin kohtaan lappu on ommeltu, koska se pyritään ompelemaan nurjalle puolelle niin ettei se häiritse tekstiilin kokonaisuutta esimerkiksi näyttelyssä.

1/1

Torstai 4.2.2021

Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta voivat apurahoja hakea myös yhteisöt. Ensi syksynä avattavan Lauri Nautelan kokoelmista ja elämästä kertovan näyttelyn yhteyteen olemme suunnitelleet draamallista toteutusta, johon voidaan hakea ulkopuolista rahoitusta. Saimme anomuksen työsuunnitelmineen ja talousarvioineen valmiiksi ja lähetimme sen käsiteltäväksi.

Terhi on arkistoinut Kotiseutuportaalihankkeen aikana kertynyttä aineistoa, minä aloitin yhden vanhan äänitiedoston leikkaamista sellaiseen muotoon, että voi liittää sivustolle. Chris on etsinyt vastaavia sivustoja Amerikan kansallisarkiston sivuilta ja löytänyt samankaltaisella ajatuksella toteutettuja äänitallenteita, joko autenttisia tai sitten litteraatioista ääninäyttelijän lukemia. Esimerkkinä autenttisista interviews of freed slaves.

Keskiviikko 3.2.2021

Olin hiukan suunnitellut tälle päivälle kokoelmatyötä. Talousasiat vaativat kuitenkin niin paljon huomiota osakseen, että pääsin vasta kahden maissa iltapäivällä esineiden luettelointiin kiinni. No, Marja-Riitan viikate, Irmelin nukenvaunut, Outin mahakelkka ja Lean munakori pääsivät omille paikoilleen säilytystiloihin. Päivitin myös kesäoppaiden työnhakuohjeet nettisivuille, kyselyitä rupeaa tulemaan pikku hiljaa.

1/1

1/1

Tiistai 2.2.2021

Maila lahjoitti hääpukunsa museon kokoelmiin jo jonkin aikaa sitten. Irmeli on luetteloinut sen alustavasti, nyt oli aika haastatella lahjoittajaa tarkemmin. Maila ja hänen puolisonsa tulivat museolle ja kertoivat seurustelustaan ja tietysti erityisesti häätilaisuudesta. Myös hääkuva talletettiin digitaalisesti kokoelmiin.

Iltapäivällä Teams-kokouksen merkeissä kerrotiin Kotiseutuportaalihankkeen ohjausryhmälle missä mennään. Saimme hyviä ohjeita maksatukseen ja muutenkin kannustusta jatkaa sivustoa aloitettuun malliin.

Maanantai 1.2.2021

Kuun vaihde on taas kirjanpidon aikaa. Sen lisäksi saimme toimintakertomuksen lähes valmiiksi ja ehdimme Klasin opastuksella täydentää tietojamme etäkokouksien järjestämiseen Teamsin avulla. Päätimmekin ryhtyä kutsumaan Klasia Outokummun tietotoimistoksi (OTT), hän kun auttaa meitä monissa muissakin asioissa. Taina vaihtoi näyttelytilaan palaneiden lamppujen tilalle uusia, Martti huolehti ulkona lumitöistä, Juha työskenteli luiskan laatoituksen parissa ja Pertti luetteloi valokuvia. Johanna haki lisää aineistoa etätöihin, hän on myös dokumentoinut talvimaisemaa.

1/1

Lauantai 30.1.2021

Tulin vähäksi aikaa järjestämään arkistoa. Tämä nyt meneillään oleva kokonaisuus on itselleni myös henkilökohtaisesti mielenkiintoinen, sillä järjestän edesmenneen isäni jäämistöä. Isäni oli innokas historiantutkija, ja varsinkin eläkkeelle jäätyään hänellä oli aikaa perehtyä tutkimukseen. Joukossa on sukutukimuksia, yhdistyshistoriikkeja, monografioita, henkilökohtaisia muistelmia, puheita ja niin edelleen. Varsin ajankohtaista museollekin juuri nyt, kun meneillään on kotiseutuportaalin luominen. Kuvaa klikkaamalla pääsee lukemaan tekstin kokonaan.

1/1

Perjantai 29.1.2021

Aivan hulvaton päivä alkoi teams-kokouksen järjestämisen yrittämisellä. Olin saanut illalla ohjeita, mutta emme vaan kyenneet loistavilla atk-taidoillamme kutsumaan toisiammekaan kokoukseen. Oli pakko soittaa atk-tukeen, ja sieltä saimme tarvitsemamme tiedon ja sitten lähti rullaamaan. Eeva lähetti Marjolle ja Sadulle vahingossa tunnukset eikä linkkiä wixin katselua varten sillä seurauksella, että siellä hääräsi kolme ihmistä yhtäaikaa, eikä Eeva pystynyt tallentamaan tekemiään muutoksia. No, onneksi ei ollut kuin muutaman minuutin työstä kysymys. Seppo ja Lotta tulivat tutustumaan Laurin kokoelmiin tulevaa näyttelyä silmällä pitäen ja taas kerran ajattelin, että kyllä meillä pitäisi olla enemmän aikaa kokoelmien järjestämiseen. Irmeli oli löytänyt vuoden 1963 Kotiliedestä teko-ohjeet sellaisille nukenvaatteille, joita meidän kokoelmissamme on. Mukana tuli vielä kehotus syödä ruista, että pysyttäisiin nuorina...

1/1

Torstai 28.1.2021

Liedon kulttuuritoimijat kokoonnuttiin Vanhalinnassa, mukana meidän lisäksemme olivat kirjaston, Lieto-Opiston ja Vanhalinnan edustajat. Pääasia oli varmaankin tutustua Vanhalinnan uuteen toiminnanjohtajaan. Lauri on meille tuttu ennestään, ollaan opiskeltu samaan aikaan ja oltu opetuskaivauksillakin yhdessä. Lauri oli myös saunakaivauksilla aikoinaan kun myllärin saunan siirto oli ajankohtainen. Keskusteltiin tulevista mahdollisista yhteistyökuvioista ja Lieto-viikosta sekä jälleen kerran mietittiin mahdollisuuksia tukea nuorisoa nyt. Sitten kun palattiin museolle, yritettiin kutsua etäkokous koolle. Ei onnistuttu.

Keskiviikko 27.1.2021

Laitetaan taas välillä vähän kuvia piristämään muuten niin harmaata sivua. Irmelin luetteloimaan kokonaisuuteen kuuluu myös kasvitarhan hoitoon liittyvää aineistoa. Mustajuurta kutsuttiin ennen köyhän miehen parsaksi, porkkana kuuluu vielä nykyäänkin ehdottomasti kotipuutarhaan.

1/1

Tiistai 26.1.2021

 

Marjo kävi hakemassa uusia nauhoja litteroitavaksi, tein kirjanpitoa sillä aikaa kun Terhi ja Eeva pohtivat Marjon kanssa aineistoja. Saatiin hankkeiden indikaattorilomakkeiden tiedot syötetyksi Hyrrään. Kyläportaalihankkeen kanssa menikin sitten loppupäivä, kun mietittiin ohjausryhmän kokouksessa esille otettavia asioita.

Maanantai 25.1.2021

 

Kyläportaalihankkeen seurannat pitää ilmoittaa kuun loppuun mennessä. Terhi päivitti indikaattorilomakkeeseen tulevia tietoja samalla kun mietittiin yhdessä järkevä tapa arkistoida hankkeen lomakkeet jatkossa. Luetteloin arkistoaineistoa, osasta tein sellaiset pdf-tiedostot, jotka pystyy sähköpostin liitteenä lähettämään aineistopyyntöjä tehneille. Päivitettiin myös Kantti kesti -video nettisivuille - sekä tarinoihin että sotasivuille, niin on helpompi löytää.

Perjantai 22.1.2021

 

Välillä täytyy tehdä jotakin aivan muuta, ettei väsy. Tein alustavan suunnitelman seuraavalle näyttelylle. Aloitin pohjapiirroksesta, johon asettelin vitriinit paikoilleen ja pohdin, mitä mihinkin vitriiniin tulisi esille. Käsikirjoituksen tekeminen meillä alkaa usein juuri konkretiasta. Kun saadaan suuntaviivat selkeiksi, alkaa tutkimus, jonka pohjalta kirjoitetaan näyttelytekstit.

Torstai 21.1.2021

 

Eilinen päivä meni vielä tilastoissa ja toimintakertomuksen parissa. Tänään keskityimme kohdeavustuksen hakemiseen, eli hankesuunnitelman laatimiseen. Juha on jo aika pitkällä luiskan irronneiden laattojen kiinnittämisessä. Taina tyhjensi pakastimen ja ryhtyi puhdistamaan siellä olleita esineitä. Täytettiin pakastin saman tien uudelleen ja laitettiin päälle. Kolmen viikon kuluttua otetaan päiväksi pois ja sitten uudelleen kahdeksi viikoksi päälle, niin saadaan tuholaiset tuhottua.

Tiistai 19.2021

 

Kävin tilitoimistossa ja vapaaehtoistyöntekijän luona hakemassa ja viemässä tositteita. Juha teki lattiaa, Pertti luetteloi valokuva-albumia ja Johanna siirsi valokuvia kansioihin.

 

Satu toi Kyläportaaliaineistoja. Terhi, Eva ja Satu pitivät hankepalaverin, miten haastattelujen kanssa edetään ja ylipäätään nettiin tulevista aineistoista. Marja-Riitta tuli hakemaan aineistoja, joiden pohjalta hän kirjoittaa tarinoita. Terhi kävi vanhoja aineistoja läpi ja kirjasi aiheita excel-taulukkoon, niin niitä on hiukan helpompi hahmottaa. Marjo lähetti valmiita litteraatioita ja hänen kanssaan sovittiin seuraavat työtehtävät.

Maanantai 18.1.2021

 

Päivitin etusivulle tiedot kyläportaalihankkeesta ja tein ajankohtaista-palkin alle oman sivun asiasta. Muuten päivä meni tilastojen laatimisen parissa.

Perjantai 15.1.2021

 

Kaunis aamu, vaikka kylmä. Terhi otti kuvia lumisesta koskesta aamuauringossa. Päivitin etusivun kuvan ja Terhi laittoi hiukan talvikuvia myös Faceen ja Instaan. Sinikka oli aamupäivän kanssamme pohtimassa Kyläportaalisivuja. Museoviraston tilastokysely avautui kävijöiden osalta. Täytimme ja lähetimme Nautelankosken ja Tarvasjoen tiedot, mutta Annantupa pitää lisätä kohteena ennen kuin pääsemme lisäämään siellä käyneet museovieraat myös tilastoon.

Torstai 14.1.2021

 

Kotiseutuportaalin tekeminen vaatii paljon myös vapaaehtoistyötä. Tuomo tuli aamupäivällä neuvottelemaan, minkälaisia karttoja sivustolle laaditaan. Aloitetaan kylärajoista sen mukaan, miten ne isojaon täydennyksessä 1900-luvun alkupuolella on määritelty. Marja-Riitta haki vanhoja äänitteitä litteraatioineen. Niitä ei voi ihan sellaisenaan julkaista sivuilla, Marja-Riitta lupasi kirjoittaa muistelmia tarinamuotoon. Mattikin poikkesi ja katsoi hiukan alustavasti paikkaa web-kameralle, joka lähettäisi livekuvaa koskesta ehkä jopa äänen kanssa suorana nettiin.

Keskiviikko 13.1.2021

 

Jatkoin tilastojen ja toimintakertomuksen parissa. Tänään ohjelmassa oli mediatilaston laatiminen. Lunta oli eilisen jälkeen tullut taas lisää paljon, olimme kaikki aamupäivän tekemässä polkuja sekä tuvalle, myllyyn että sillan yli.

Tiistai 12.1.2021

Tilastot ja toimintakertomuksen teko sekä kotiseutuportaali vievät nyt kaiken työaikamme. Irmeli onneksi reippaana tulee museolle tekemään luettelointityötä, niin saamme taas pitkään odottaneita esineitä ja arkistoaineistoa järjestykseen. Kylä käsitteenä on nykyihmisille vieras ja vaikeakin asia, sain aloitettua portaalin etusivulle selostusta. Siitä on hyvä jatkaa. Lumipyräkkä vaati Juhan, Martin ja Timon työpanoksen ulkona.

1/1

1/1

Perjantai 8.1.2021

Muutama hankala kartta odottaa digitoimista. Siinä tarvitaan vähintään kolme ihmistä, kun iso kartta levitetään auki ja otetaan kuva. Pääsimme vähän alkuun, kun Irmelikin tuli paikalle. Kuva on 1940-luvun puutarhasuunnitelmasta.

Terhi teki kävijätilastoja ja täydensi talkoolistaa, muutama museovieraskin poikkesi.

Torstai 7.1.2021

Terhi ja Pertti palailivat joululomilta ja ryhtyivät heti työhön aivan kuin ei mitään väliaikaa olisi ollutkaan. Pertti digitoi ja luetteloi sellaista Lauri Nautelan valokuva-albumia, jossa on kuuluisien ihmisten potretteja. Laitan muutaman kuvan tähän, voi yrittää tunnistaa... Terhi aloitti kävijätilastoista. Vastasimme myös espanjalaisen väitöskirjatekijän kyselyyn sellaisista museoiden kokoelmista, jotka eivät ole esillä yleisölle. Oli taas ihan hyvä pohtia, minkälaisia meidän säilytystilamme ovat. (Itse asiassa ne ovat ihan hyvät, mutta vaan aivan sikin sokin tällä hetkellä.) Kyselyssä tuli esille myös se, miten säilytyksessä olevia objekteja tuodaan esille. Esimerkiksi me teemme valokuvista nettiin näyttelyitä, selattavia albumeja ja karttapohjalle liitettyjä kuvia. Hauraita esineitä voisi nykyään mallintaa 3d-tekniikalla tai tulostaa kosketeltaviksi objekteiksi. Meillä pyörii lelupuimuri netissä, sekin on yhdenlainen tapa tuoda esinettä elävästi esille.

1/1

Tiistai 5.1.2021

Saatiin vähän taas luettelointia eteen päin, kun Irmeli reippaana käveli museolle töihin. Vanhainkodista aikoinaan lahjoituksena saatu 1800-luvun parranajo- tai toilettipeili sekä vähän uudempi parranajosetti löysivät paikkansa säilytystiloista.

Tein talkootilaston niin pitkälle kuin pystyin, muutaman talkoolaisen tiedot puuttuvat vielä. Mutta aika paljon on taas vapaaehtoistyötä tehty, yli 130 talkoolaista ja melkein 900 tuntia!

1/1

Maanantai 4.1.2021

Sain joulukuun kirjanpidon valmiiksi ja vien mapit samantien tilitoimistoon, niin päästään tekemään tilinpäätöstä. Vaikka vuosi oli erikoinen ja jouduimme rajoittamaan avoinnapitoa keväällä ja ryhmien osalta myös syksyllä, niin selvisimme ilman suurempia kommervenkkejä. Loppuvuodesta piti hiukan kiristää ja siirtää joitakin hankintoja tämän vuoden puolelle. Mutta ei mitään isoja, lähinnä sellaista jatkuvasti kuluvaa tavaraa kuten kanttinauhaa tekstiilien numeroille ja kansioita arkistomateriaaleille. Nyt alkaa sitten toimintakertomuksen tekeminen tilastojen laatimisella.

Torstai 31.12.2020

Jaahans, se rupeaa sitten olemaan tämäkin vuosi ohi. Haasteellinen vuosi. Kuten saksalainen museomme ystävä asian ilmaisi: Olkaamme positiivisia, mutta PYSYKÄÄMME NEGATIIVISINA. Sen vuoksi museo sulkeutuu yleisöltä toistaiseksi ja työntekijät aloittavat vuoden 2021 pitkälti etätöitä tehden. Näin vuoden viimeisenä työpäivänä on hyvä hiukan katsahtaa menneeseen ja poimia muutamia valokuvia kertomaan vuodenkulusta, kun tehtiin remonttia sisällä ja ulkona, hankittiin loissähkökondensaattori ja deffa, dokumentoitiin kulttuuriympäristöä, otettiin vastaan lahjoituksia ja huolehdittiin kokoelmista, suljettiin ja avattiin sekä luonnon että ihmisten kaltoinkohtelema luontopolku, hankittiin uusia kylttejä, rakennettiin uusia näyttelyitä, käytiin opintoretkillä, järjestettiin talkoita, tapahtumia ja työnäytöksiä, kirjoitettiin artikkeleja ja osallistuttiin kirjojen julkaisuihin sekä tietysti pidettiin museoita avoinna niin Tarvasjoella kuin Nautelankoskellakin.

1/1

Keskiviikko 30.12.2020

Aamupäivä kului rattoisasti järjestelytyössä. Iltapäivällä Liedon eläkeläisiä tuli 9 henkilön voimin Pirkon johdolla tutustumaan puhdetyönäyttelyyn ja juomaan kahvit. Joukossa oli muutama lahjoittaja, he tunnistivat heti omat esineensä näyttelyssä.

 

Muutkin alueella liikuskelevat ihmiset huomasivat, että musossa on valo ja jotakin toimintaa, niin pidin sitten museota avoinna. Se ilahdutti satunnaisia kulkijoita.

1/1

Tiistai 29.12.2020

Eilinen päivä meni loppuvuoden byrokratiassa, mutta tänään pystyin taas palaamaan arkiston järjestämiseen. Sainkin sen aika hyvään malliin. Koska olemme siirtyneet jo päivän pitenemisen puolelle ja kesä tuossa aivan nurkan takana kolkuttelee, niin nyt on aika ryhtyä kesäkäsitöiden tekemiseen. Irmeli tuli luetteloimaan arkistoaineistoja, ja sieltä löytyi tällaiset aivan ihanat uimapukuohjeet vuodelta 1951. Päätimme aloittaa uuden muodin välittömästi - ensi kesänä kaikilla pitää olla itse neulotut asut rannoilla!

1/1

Sunnuntai 27.12.2020

Harmaa päivä, sataa tihkua ja tuulee puuskissa. Korona ja huono ilma yhdessä tekivät tehtävänsä - museovieraita ei käynyt juuri ollenkaan. Karita siivoskeli keittiötä ja kahvilatilaa, minä järjestin arkistoa. Koronan vuoksi laitamme museon taas toistaiseksi kiinni.

Kauralyhde myllärintuvan pihalla kertoo joulunajasta, vaikka kelin puolesta voisi olla paremminkin marras- tai huhtikuu.

1/1

Sunnuntai 20.12.2020

Kausioppaista kukaan ei pystynyt tulemaan tänään töihin, niinpä tulin päivystämään. Kuten arvata saattoi, aika hiljaista oli. Koska ei ollut museovieraita palveltavaksi, käytin ajan hyödyksi kokoelmien parissa. Luetteloin Alitalosta peräisin olevan kankaisen kylvövakan. Meillä ei ennestään olekaan kankaisia kylvinvakkoja, puisia kyllä. Toivo Vuorelan Kansanperinteen sanakirjakaan ei tunne kankaisia kylvövakkoja. Lapin Metsämuseossa näyttää olevan samanlainen vakka (https://www.finna.fi/Record/lapinmetsamuseo.M011-27584), jossa on vielä hihnatkin tallella. Meidän vakastamme ne puuttuvat.

Tarvasjoella on myynnissä kiinteistö, jonka tiedoissa on maininta susiluukusta. Olen vastaillut susiluukkuja koskeviin kysymyksiin, vaikka Tarvasjoen kohteessa ei ole susiluukkuja, vaan susiovi. Hieno kohde.

1/1

Perjantai 18.12.2020

Koronavirusepidemia ei ota hellittääkseen, siirryimme kaikki kynnelle kykenevät etätöihin. Marjo, Erja ja Johanna ottivat haastatteluja mukaansa ja litteroivat niitä, se onnistuu kotona oikein hyvin. Juha, Timo, Martti ja Taina työskentelevät ulkona, heillä ei ole mitään hätää. Pertti, Eeva, Terhi ja minä voimme työskennellä museolla, meillä on kaikilla oma huone. Joulun aikaan on lomapäiviäkin paljon, se helpottaa tilannetta jonkin verran. Pidämme vielä joulukuun sunnuntait museota avoinna, mutta tammikuu on vielä epävarma.

Juha sai myllärintuvan päädyn valmiiksi ja tellingit purettua. Timo on raivannut sahan rauniot, nyt näkyvät rakenteet hyvin. Minä ajattelin tässä - kun on hiukan rauhallisempaa - ryhtyä taas arkiston järjestämiseen. Se on tarkkaa puuhaa, siinä ei saa tulla keskeytyksiä tai menee ajatukset solmuun.

1/1

Perjantai 11.12.2020

Kun myllyn pääty saatiin valmiiksi, ryhdyttiin myllärintuvan eteläpäädyn kunnostamiseen. Myllärin saunan päätykin ehkä jo kaipaisi uuttaa maalia pintaansa...

 

Pertti on saanut valtavan urakkansa lähes päätökseen. Vanhojen kirjojen luettelointi on välillä todella haastavaa. Kirjoista saattaa puuttua juuri ne tärkeät sivut, joista selviäisi kirjan nimi ja tekijä. Mutta sitkeän tutkimustyön tuloksena kaikki Liedon Nuorisoseuran kirjaston 142 kirjaa on nyt luetteloitu tietokantaan ja digitoitu. Ohjelmassa on vielä kirjojen pakkaus säilytystä varten ja arkistoon sijoittaminen.

1/1

Torstai 10.12.2020

Pidin vähän taas vapaita pois ja hyödynsin ne käymällä läpi vanhoja arkistomateriaalipinoja kotona. Tänään toin muutamia laatikollisia museolle ja ryhdyn tarkempaan tutkimiseen kun aikaa on. Joukossa on mielenkiintoisia sukutukimuksia ja kylätarinoita, joita voidaan julkaista kyläportaalisivustolla aikanaan.

 

Kaurinkosken kylästä kävin hakemassa laatikollisen arkistomateriaalia myös. Lahjoittaja miettii vielä, lahjoittaako fyysisesti materiaalin vai ainoastaan digitaalisessa muodossa. Hänen päätöksensä vaikuttaa siihen, millä tarkkuudella materiaali skannataan nyt.

1/1

Perjantai 4.12.2020

Suklaakakuille tulikin heti tarvetta, kun yllättäen pidimme minilehdistötilaisuuden museossa. Maija Mäen väitöskirja Polkuja esihistoriasta tulevaisuuksiin tarkastettiin viime kuun lopulla, ja sekä Turun Sanomat että Turun Tienoo olivat kiinnostuneita tutkimuksesta, mainitaanhan siinä arvokas Kukkarkosken muinaismuistoalue ja Nautelankosken pitkäjänteinen museopedagoginen työ. Alunperin Maija oli suunnitellut kohtaavansa toimittajat ulkona, mutta huonon ilman takia oli hyvä siirtää haastattelu sisätiloihin. Olenkin jo syyskuun alussa kertonut kuvituskuvien etsimisestä Maijan väitöskirjaa varten, ja siellähän niitä oli, hienosti sopivat avaamaan tekstissä kerrottua asiaa. Hyvä Maija!

Iltapäivällä pidettiin pitkästä aikaa Liedon kulttuuritoimijoiden palaveri. Siellä Lieto-Opiston, kirjaston ja kunnan kulttuuritoimen kanssa keskusteltiin tulevan kevään ajatuksista. Kyläportaali on meillä nyt eniten resursseja vievä juttu, ja sen ympärille keskustelu aika paljon kietoutui. Toinen iso asia on nuorison pahoinvointi nyt erityisaikana. Pohdimme, voisimmeko jollakin tavalla juuri nyt keskittää voimavaroja nuorison suuntaan, mutta mitään oikein konkreettista ei saatu kehitettyä. Annantuvan joulupolku on ihastuttanut kävijöitä. Minäkin kävin eilen illalla kävelemässä polun, eikä sekaan meinanut mahtua. Paljon oli lapsiperheitä tonttuja bongailemassa ja vanhempaa väkeä valaistusta ihailemassa.

1/1

1/1

Torstai 3.12.2020

Ähräsin karttojen parissa. Eeva toivoi jokaisen kylän kohdalle sellaisen kartan, josta nopeasti selviäisi missä päin Lietoa liikutaan. Seikkaillessani erilaisten karttapohjien maailmassa havaitsin ilokseni, että Liedon kunnan karttapohjaan on lisätty kulttuuriympäristöhankkeen kuvat. Tai kuvia, ei kaikkia. Meillä oli muutama vuosi sitten iso Onks tääl tämmöstäki ollu -projekti, jossa muun muassa inventoitiin sellaisia talousrakennuksia - makasiineja, latoja, eläinsuojia jne. - jotka ovat vaarassa kadota maisemasta lähivuosina. No, karttapohjat ovat hankalia, kun taustaksi pitää saada koko kunta. Suuntaa-antavat kartat saatiin kuitenkin aikaiseksi, Tainakin auttoi hiukan.

Irmeli leipoi luetteloinnin ohessa neljä suklaakakkua. Ne olivat yön yli vetäytymässä, ja tänään Terhi kuorrutti ne. Suklaakakut ovat vegaanisia, niihin ei tarvita kananmunia.

1/1

Keskiviikko 2.12.2020

Johanna on päivittänyt Tarvasjoen kotiseutumuseon kokoelmatietoja. Ensin hän oli Terhin kanssa kuvaamassa Ihmisten Tarvasjoki -näyttelyn esineitä ja etsimässä niistä luettelointinumeroita. Sitten hän vertaa esineen tietoja kortistossa oleviin tietoihin ja merkitsee korttiin digitointipäivämäärän sekä sen, että esine on nyt tarkastettu ja todettu hyväkuntoiseksi. Muutama vähemmän tunnettu suutarin työväline oheen: fummeli, kulmafummeli ja kanttifummeli.

Illalla on Visit Liedon kokous Nautelan kartanossa, sinne menemme Eevan kanssa ihmettelemään.

1/1

Tiistai 1.12.2020

Olimme suunnitelleet pientä henkilökunnan yhteistä jouluhetkeä myllärintuvassa jouluherkkujen äärellä. Uudet koronarajoitukset kuitenkin kieltävät yli 10 henkilön kokoontumiset sisätiloissa 23.12. asti, niinpä henkilökunnan yhteisessä palaverissa päätimme luopua ajatuksesta. Muutenkin keskusteltiin taas siisteydestä ja käsienpesun tärkeydestä. Aloitin marraskuun kirjanpitoa ja kuntouttavan työtoiminnan raporttia, mutta jotenkin oli niin katkonainen ja poukkoileva päivä, etten päässyt alkua pidemmälle. No, huomenna on päivä uus, sanoi hän kello kuus ja lähti kotiin.

Maanantai 30.11.2020

Annatuvan katselmus aamupäivällä tuotti ensin iloisen ja sitten vähän huolestuttavan tuloksen. Kellarivaja on ihan tukeva, se vaan on hiukan vinossa. Mutta tuvan kuisti on jostakin syystä painunut talon puolelta (oikaisu on siis hieman hankala ellei mahdoton), ja ikkunat vääntyneet niin, että osa laseista on jo haljennut. Sovimme, että tämän viikon saavat olla vielä paikoillaan kun on joulupolku, mutta ensi viikolla otetaan ikkunat varovasti irti ja laitetaan piharakennukseen odottamaan konservointia. Tilalle ruuvataan väliaikaiset suojat vanerista tai tuulensuojalevystä tai jostakin, joka pitää veden ulkopuolella. Ja sitten vaan odotellaan hanketta, jolla kunnostetaan rakennukset ja kehitetään alueen toimintaa.

Aurinkopaneelien asennusta tutkittiin Nautelankoskella. Että miten ja mistä, myös sähköautojen latauspisteen paikkaa suunniteltiin alustavasti, että missä järkevin paikka olisi. Kyl se siit sit... Iltapäivällä oli Varsinais-Suomen museonjohtajien teams-kokous, mutta koska kokoonkutsuja olikin joutunut yllättäen toiseen teams-kokoukseen, niin alku venyi niin paljon, että minun oli poistuttava kokouksesta oikeastaan ennen kuin mitään asiaa oli edes alettu käsitellä.

Sunnuntai 29.11.2020

Olin Karitan kanssa avoinnapidossa päivällä, ja hyvä niin, koska väkeä riitti sekä kahvilassa että näyttelyissä. Muutama vieras oli lähtenyt liikkeelle nimenomaan siinä toivossa, että joko Terhi tai minä on paikalla. Tutkimme vanhoja valokuvia ja keskustelimme kylien historiasta hyvinkin pitkään ja syvällisesti. Karita pärjäsi sen aikaa kahvilassa hyvin. Neljän aikaan tulivat Terhi ja Lea paikalle valmistelemaan Koskikirkkoa. Laitoimme öljylyhtyjä myllärintuvan pihalle tuomaan jouluista tunnelmaa. Ilma oli hieno, sees ja tyyni. Viitisenkymmentä ihmistä osallistui hartauteen, mutta ulkona pystyttiin turvallisesti tilaisuus järjestämään. Kahvitusta ei tänä vuonna ollut ollenkaan.

Perjantai 27.11.2020

Vapaapäivieni aikana Juha oli saanut myllyn eteläpäädyn valmiiksi. Ensi viikolla aloitamme Kyöstilän kellarivajan tukemisen. Taljaparka lillui vedessä muutaman päivän, nostettiin sulkujen viereen valumaan ja odottamaan jatkokäsittelyä.

Klas ystävällisesti Helsingissä käydessään kävi hakemassa Museovirastosta kivikirveen, koska itse emme milloinkaan ehdi käydä pääkaupunkiseudulla. Aikoinaan kun Sarkamuseon perusnäyttelyä uudistettiin, luovutimme näyttelystä yhden Laurin kokoelmiin kuuluvan kivikirveen heille. Se tapahtui siis vuonna 2017. Pyysimme meidän näyttelyymme tilalle sellaisen kirveen, jonka Lauri oli löytänyt Nautelan Krääkin pellosta vuonna 1955. Se on sikäli mielenkiintoinen esine, että muotokielensä perusteella sen sijoittaisi mielellään mesoliittisen kivikauden aikaan. Laurikin pohti, olisiko kirves ollut uhrilahja. Nyt se on siis kuitenkin täällä ja toivottavasti eräänä päivänä myös vitriinissä. Torstaina 9.4. olenkin näköjään jo kertonut tästä kirveestä ja laittanut löytöpaikan kartankin kuvitukseksi. Niin ne asiat etenevät...

Iltapäivän hallituksen kokous sujui hyvin, vaikka auditorio onkin toistaiseksi pois käytöstä. Istuimme kahvilassa ja asiat heijastettiin seinälle. Kiitimme paikastaan luopuvaa Annea ja toivotimme Raijan tervetulleeksi sekä toinen toisillemme hyvää joulunaikaa. Ensi vuoden toiminnassa keskitytään melko pitkälti uuden näyttelyn tekemiseen ja tietysti aurinkopaneeleihin ja sähkökulkuneuvojen latauspisteeseen.

1/1

Keskiviikko 18.11.2020

Vielä tänään oli muutama homma, jotka piti tulla tekemään, sitten olen loppuviikon vapaalla. Kerroin 25.5. päiväkirjassa hirventaljasta, joka oli suolassa kesän yli. Tänään tuli se päivä, jolloin otettiin talja esiin ja laitettiin se veteen likoamaan. Ensi viikolla yritetään pingottaa se puukehikkoon, kun se nyt ensin pehmenee hiukan. Kävin myös Annantuvalla Suvin kanssa kävelemässä, hän halusi esitellä Joulupolkusuunnitelmansa minulle. Oikein kivat suunnitelmat.

Aurinko näyttäytyi meille hetkeksi. Käytin tilanteen hyödyksi ja otin pienen viedeopätkän kuohuvasta koskesta.

1/1

Tiistai 17.11.2020

Yritän kovasti pitää pitämättömiä lomia nyt, mutta kyllä tänäänkin piti tulla töihin. Sain tehtyä ensi vuoden toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä laadittua asialistan seuraavaan hallituksen kokoukseen ja vielä ehdin lähettääkin sen.

Maanantai 16.11.2020

Pidin loppuviikon vapaata, mutta toiset olivat täydessä työn touhussa. Kävin aamulla ennen Yliskulmalle lähtöä printtaamassa muutaman valokuvan. Ajatus on, että Kyläportaalisivulle tulee vanhojen valokuvien rinnalle samasta kohtaa nyt otettu kuva. Tosin oli niin harmaa päivä, että kuvista ei tullut oikein hyviä, mutta kokeilumielessä... Päästiin ihailemaan Petrin kotimuseota myös ja haastattelemaan nuorempaa viljelijäsukupolvea.

Tet-harjoittelija aloitti kunnianhimoisen projektin. Hän muokkaa talvisista valokuvista videoelokuvan, jossa musiikin säestyksellä kuvat vaihtuvat ja katsoja näkee Nautelankosken kuohuvana ja vähemmän kuohuvana talviasussa.

1/1

Keskiviikko 11.11.2020

Illalla oli Yliskulman Nuorisoseurantalolla Kyläportaalihankkeeseen liittyvä tilaisuus. Paikalla oli 10 henkilöä, saimme pidettyä turvavälit oikein hyvin. Minä olin teknisenä avustajana ja kirjurina. Eevalla oli vielä nauhurikin mukana, joka nauhoittikin hyvin talteen puheet. On kätevää, kun voi ottaa reitittimen, kannettavan ja tykin sekä valkokankaan mukaan, niin pystyy heijastamalla näyttämään valokuvia ja muutakin. Raimo oli laittanut omia vanhoja kuviaan tikulle, niin pystyimme niitäkin katsomaan yhdessä. Jäiden nostamisen aikaan jokeen uponnut kuorma-auto saatiin vissiin kunnialla ylös, koska viereisessä kuvassa sillä on jo kuljetettu juhlaväkeä. Tai sitten tapahtumat ovat tapahtuneet toisin päin. Tilaisuus oli oikein onnistunut. Sovimme kulmakunta-ajelun maanantaiksi. Raimo lupasi tulla oppaaksi.

1/1

Tiistai 10.11.2020

Suomi.fi -valtuuksien määrittely olikin aika tarkan mietinnän paikka. Mahdollisia valtuuksia oli paljon tarjolla, mutta kaikkia niitä ei museossa tarvita. Saimme kuitenkin määrittelyn tehtyä ja asian vietyä eteen päin.

Maanantai 9.11.2020

Aamupäivällä virkein aivoin teimme OKM:lle lähtevän avustushakemuksen valmiiksi ja lähetimme eteenpäin - siis päivän etuajassa! Nykyään hakemukset tehdään pääsääntöisesti sähköisinä. Hyvä on varmuuden vuoksi toimia vähintään vuorokautta ennen, ettei jokin häiriö tietoliikenneyhteyksissä estäisi hakemuksen lähettämistä. Sitten Terhi lähti Tainan kanssa puhdistamaan sahan raunioita. Juha on ylimmät tasot myllyn seinustan tellingeistä jo purkanut, mutta ehkä vielä päästään riittävän korkealle ottamaan kuvia raunioista. Ylhäältä päin otetuista kuvista tajuaa rakenteita aivan toisella tavalla kuin maan päältä viistosti otetuista kuvista. Iltapäivällä pohdittiin Eevan kanssa, miten olisi hyvä edetä kyläportaalisivuston tekemisessä. Kyliä on niin paljon ja ne ovat niin erilaisia. Joistakin kylistä on tallennettua muistitietoa paljonkin ja toisista ei sitten välttämättä mitään. Joistakin kylistä on runsaasti vanhoja valokuvia, toisita ehkä vain yksi ja niin edelleen. Päätettiin hiukan jakaa tehtäviä, ettei Eevalle tule liian suurta kuormaa. Lupasin etsiä kylävalokuvia omiin kansioihinsa, niin hiukan helpottaa etenemistä.

1/1

Sunnuntai 8.11.2020

Tulin Karitan avuksi pitämään museota avoinna. Isänpäivä saattaa olla vilkas, muttaa saattaa olla ettei olekaan. Nyt on kuitenkin hieno ilma ja koskessa vettä - on siis parempi, että paikalla on varmuuden vuoksi kaksi ihmistä. Minä tosin voin työskennellä museokokoelmien parissa tai (niin kuin nyt) vaikka kirjoittaa päiväkirjaa. Jos tulee ruuhkaa, niin menen sitten yläkertaan.

No, eipä niitä museovieraita ruuhkaksi asti kertynyt. Sain siis tehtyä kustannusarvion OKM:n avustushakemukseen ja vähän mietittyä ensi vuoden talousarviota ja toimintasuunnitelmaa. Kokouspäivästä lähetin doodlekyselyn hallituksen jäsenille. Sepoltakin tuli työsuunnitelma ensi vuoden näyttelyä silmällä pitäen. Ehdin senkin oikolukea ja kommentoida.

Perjantai 6.11.2020

Nyt kun auditorio vapautui taas aineistosta, siirsin Erjan ja Tainan tulevan työmaan sinne. Pakastimesta tyhjennetty lahjoituserä sisältää tekstiilejä, esineitä ja arkistomateriaalia. Ne vaativat vielä puhdistamista ja luettelointia. Pakastushuoneessa oli valmiina odottamassa muutamia esineitä. Kun laitoin ne Tainan pakkaamien materiaalien päälle, pakastin tuli täyteen ja sain laittaa sen päälle. Siellä objektit sitten ovat pakkasessa kolmisen viikkoa. Sitten ne saavat lämmetä vuorokauden, jonka jälkeen ne pakastetaan uudelleen.

 

Eevan kanssa katsoimme hiukan kyläportaalisivuston ulkoasua ja pohdimme tarinoiden esittämistä sivustolla. Pitkien tekstien kanssa päädyimme siihen lopputulokseen, että koko tekstiä ei tarvitse olla näkyvissä sivulla. Pieni esimerkki siitä, mitä tekstissä käsitellään, riittää, kun tekee siihen linkin "Lue koko tarina tästä".

Torstai 5.11.2020

Marjo kävi hakemassa lisää aineistoja. Kun Terhi vapautui, niin laadimme OKM:lle lähtevän rahoitushakemuksen lähes valmiiksi. Ammatillisesti hoidetut museot voivat hakea erillisrahoituksia näyttelyprojekteihin. Nyt suunnittelemme ensi vuoden näyttelyn yhteyteen draamallista esittämistä sekä videotaideteosta.

Taina pakkasi imuroimansa lahjoituserän muoveihin ja latoi kääröt pakastimeen, että saamme nekin pikku hiljaa luettelointiin.

Keskiviikko 4.11.2020

Juha totesi eilen, että kesällä keitetty punamultamaali ei riitä koko myllyn eteläseinälle, vaan sitä tarvitaan lisää, ja itse asiassa aika paljonkin lisää. Onneksi Satu pääsi nopealla varoitusajalla mestariksi. Kesällä keitettiin noin 40 litraa ja nyt tehtiin suurin piirtein saman kokoinen satsi. Onneksi Pertti, Erja ja Johanna sekä Timo olivat Sadulla apuna, koska minun piti selvittää Suomi.fi -asioita ja aurinkopaneeleita enkä pystynyt koko ajan olemaan paikan päällä. Katso-tunnisteet poistuvat käytöstä vuodenvaihtreessa, ja siirtyminen Suomi.fi -palveluun vaatii voimassaolevaa passia tai henkilökorttia. Havaitsin, että passini olikin vanhentunut. Ei siis auttanut muu kuin käydä passikuvassa nopsakkaan ja laittaa uuden passin tilaus menemään.

 

Johanna otti kuvia, mutta ehtii vasta ensi viikolla siirtää ne kamerasta tietokoneelle. Sitten saan kivan kuvakertomuksen maalinkeitosta. Se on aika homma kaikkine vaiheineen. Ensin pitää tehdä tiilistä pohja karjakeittiölle, asetella keittiö paikoilleen, hakea polttopuut ja saada ne syttymään, hakea vettä ja saada se kiehumaan, löytää kaikki tarvittavat aineet ja saada kiinnijymähtäneet vernissakanisterit ynnä muut auki ja niin edelleen. Valmistelujen jälkeen päästiin aloittamaan varsinainen keittäminen noin klo 11 ja valmiita oltiin noin klo 16.

1/1

Tiistai 3.11.2020

Terhi ja Johanna olivat Tarvasjoella kuvaamassa näyttelyiden esineitä. Tullessaan he toivat Nautelankoskelle kaikki sellaiset esineet ja myyntituotteet, jotka eivät kestä yli talven lämmittämättömässä tilassa. Minä tyhjensin esinepakastimesta edellisen pakastuserän ja ryhdyin käärimään uusia pakastettavia muoveihin. Kaikki orgaanista ainetta olevat lahjoitukset pakastetaan ennen niiden sijoittamista joko näyttelyyn tai säilytystiloihin. Näin pyritään minimoimaan mahdollisten tuholaisten pesiytyminen arkistomateriaaliin, puuesineisiin tai tekstiileihin. Osa pakkasessa olleista esineistä on luetteloitu, ne vein paikoilleen säilytystiloihin. Luetteloimattomat ja puhdistamattomat esineet vein kokoelmienhoitohuoneeseen odottamaan jatkokäsittelyä. Siitä tulee luultavasti Erjan ja Tainan seuraava projekti.

1/1

Maanantai 2.11.2020

Marjo aloitti uutena määräaikaisena työntekijänä. Kyläportaalihankkeessa on tarkoitus hyödyntää myös 1970-luvulla tehtyjä haastattteluja, mutta litteroimattomina niitä on todella hankala käyttää. Marjo ryhtyykin siihen työhön, valitsimme hänelle Kaurinkosken koulun opettajan Saima Mäen haastattelun ensimmäiseksi työksi. Terhi opasti Marjoa litteroinnin periaatteisiin, kun minä ryhdyin suunnittelemaan ensi vuoden talousarviota ja toimintaa.

VisitLieto 365-sivulle halutaan pienet esittelytekstit Nautelankosken ja Tarvasjoen kirkonkylän alueesta. Aloitimme sitäkin hiukan ja jatkamme huomenna.

1/1

Tiistai 27.10.2020

Tulin pariksi päiväksi tekemään kirjallisia töitä ja loppuviikon pidän taas lomaa. Hyvin pärjäävät täällä kaikki töidensä parissa. Terhi toimii sijaisenani ja pitää langat käsissään kun Pertti luetteloi lehtileikekokoelmaa, Taina puhdistaa varovasti imuroimalla isohkoa arkistoaineistokokonaisuutta, Johanna dokumentoi valokuvaamalla ja päivittää instagram-tiliä, Erja litteroi haastatteluja, Juha maalaa myllyn seinää, Martti siistii Nautelankoskentien vartta, Timo huolehtii luontopolusta ja Eeva tekee kyläportaalisivustoa.

1/1

Torstai 22.10.2020

Sadetta on tullut sen verran, että vesi koskessa on noussut. Turbiinia sai siis säätää jo vähän enemmän auki. 

Juha ilmoitti myllyn päädyn katon reunan korjauksen olevan valmis, joten oli aika kiivetä jälleen yläilmoihin ottamaan kuvia. Myllärintupa sai tuplat ikkunoihinsa, kun Tainan ja Timon kanssa laitettiin taloa talvikuntoon. Samalla siistittiin lattioita ja ikkunalautoja. Lauri Nautelan museossa myös siivottiin sunnuntaita silmällä pitäen.  Pari museoasiakastakin kävi siinä jossain välissä.

Siksees hyvin sujunut päivä.  

1/1

1/1

1/1

Perjantai 16.10.2020

Silittäminen on myös ihanaa puuhaa. Samalla kun seurustelin museovieraiden kanssa ja yhdessä Irmelin kanssa palvelin kahvioasiakkaita sain kaikki pyyheliinat silitettyä.

Terassilta siirsimme pelakuut sisälle ja nypimme kaikki ruskeat kukat ja lehdet pois. Tuomo ja Liisa olivat muinaismuistoalueella niittämässä ja poikkesivat kahvilla. Siinä riitti jutusteltavaa kun oli samaa koulua käyneitä ihmisiä viereisessä pöydässä. Ensi viikon ajattelin pitää lomaa, mutta katsotaan nyt sitten.

1/1

Torstai 15.10.2020

Jatkoin siivousta. Imuroin ja pesin kahvilan, auditorion ja näyttelytilojen lattiat. Joku voi ihmetellä, että eikö niillä siellä museolla ole siistijää kun museonjohtaja siivoaa koko ajan. Ei ole. Mutta ei se ole ainoa syy, miksi siivoan. Se on minun lempiharrastukseni. Aivot ovat siitä merkilliset, että ne työskentelevät koko ajan kimuranttien asioiden parissa, jos niille on sellaisen tehtävän antanut. Ja jos niiden antaa rauhassa tehdä töitä, eikä koko ajan kiusaa niitä, niin ne putkauttavat ratkaisun kuin itsestään. Siivoaminen on minulle aivojen rentoutusta ja ongelmanratkaisua. Ja lopputulos on ratkaisu ongelmaan sekä ihanan puhdas ja raikas museo.

Pikkuapulaisella on syysloma ja hän tuli museolle auttamaan. Lehdet ovatkin jo pitkään odotelleet lajittelijaansa.

1/1

Keskiviikko 14.10.2020

Aamupäivä kului VisitLiedon vieraskynäilijän kanssa. Vaikka museo ei ole virallisesti avoinna, niin siinä samalla parhaani mukaan palvelin myös museovieraita. Koska nyt on vähän jo kylmä ja varsinkin öisin melkein pakkasta, Johanna siirsi pelakuut tuvan ikkunoilta pöydälle, että voimme laittaa tuplat paikoilleen. Pöydällä on vähän hankala hoitaa kukkia, täytyy ehkä miettiä niille parempi paikka vaikka auditoriossa. Siellä yleensä meidän pelakuumme ovat talven yli olleet. Silloin on hiukan helpompi myös huolehtia niiden hyvinvoinnista.

Pesin kahvion ja auditorion ikkunat samalla kun palvelin asiakkaita, joita riitti iltakuuteen saakka. Kaukaa Chilestä ja Argentiinasta asti olivat lähteneet tänne Nautelankoskelle. Mutta koska sukujuuret ulkomaisilla vieraillamme olivat Italiasta, niin puhuimme italiaa, olipas hauskaa pitkästä aikaa.

(On muuten aika vaikeaa ottaa kuva ikkunasta! Otin kuvan ennen pesua ja pesun jälkeen, mutta ainoa ero oikeastaan on, että jälkeen -kuvassa paistaa aurinko, ja se näyttää heti hauskemmalta. Mutta ei siis sen takia, että ikkuna on puhdas vaan koska tausta on kirkkaampi.)