top of page
Oikeus oppia - vapaus valita

Tapahtumasarja itsenäisyyden ajan lietolaisesta sivistyshistoriasta sekä siihen liittyvä perinnekeruu on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Oikeus oppia
Oikeus oppia - vapaus valita

 

Nykypäivän demokraattinen yhteiskuntamme pohjaa niihin ratkaisuihin, joita esivanhempamme ovat tehneet. Koulutus, terveydenhuolto, terveellinen ruokavalio, taide-, taito- ja liikuntakasvatus sekä sananvapaus ja tasa-arvo ovat peruspilareita, joiden varaan hyvinvointimme on rakennettu.

 

Oikeus oppia - vapaus valita kertoo lietolaisesta sivistyshistoriasta. Tapahtumasarja lähtee liikkeelle Härkätieltä ja etenee kansanopetuksen alkumetreiltä kohti nykyaikaista valinnan vapautta ja mahdollisuutta elinikäiseen oppimiseen. Tutuksi tulevat muun muassa Verkatehtaan patruunan koulu, Liedon ensimmäinen lainakirjasto, pihaleikit loruineen, kouluruokailu sekä koulun merkitys yhteisössään. Sarjan tapahtumat järjestettiin eri puolilla Lietoa kouluissa.

Juhlavuoden aikana Liedon museo kerää muistoja koulunkäynnistä ja lapsuudesta Liedossa. Muisteluiden lisäksi kerätään valokuvia, värssy-, ystävä- tai päiväkirjoja, todistuksia, käsitöitä, piirustuksia, kirjoitus- ja ainevihkoja, leluja, vaatteita tai muita lapsuuteen liittyviä asioita. Muistoja voi kirjoittaa tai museon henkilökunta voi tulla myös haastattelemaan. Kaikki kerätty aineisto tallennetaan Liedon museon kokoelmiin. Tallennus tapahtuu pääosin digitoimalla, ja alkuperäinen aineisto palautetaan, mikäli lahjoittaja ei halua siitä luopua. Lisätietoja on Perinnekeruu-sivulla.

Perinnekeruun satoa pääset tarkastelemaan tästä.

Tapahtumasarjan järjestivät Liedon kunnan kulttuuri- ja liikuntatoimi, Liedon kirjasto, Lieto-Opisto ja Liedon museo. Tapahtumien toteuttamisessa on mukana paikallisia toimijoita. Suuri kiitos Tarvasradion Timolle ja Kertulle tallentamisesta!

Tallenteet juhlavuoden tapahtumista
kuvaus: Timo Isotalo, Tarvasradio
Ilmarinen
bottom of page