Ekoenergian tuotanto Nautelankoskella

logopalkki.jpg

Vesivoimalla tuotettua ekosähköä on hyödynnetty Nautelankosken museossa vuodesta 2000, kun museoon kuuluvaan vanhaan vesimyllyrakennukseen asennettiin pystymallinen Francis-merkkinen turbiini sähkön tuotantoa varten. Turbiini yhdistettiin sähkömagnetoituvaan epätahtigeneraattoriin, joka muuntaa veden virtauksen aiheuttaman pyörimisliikkeen sähköksi. Kestävän kehityksen mukaisen ekologisen sähköntuotannon lisäämiseksi Lauri Nautelan museon katolle asennettiin maaliskuussa 2021 aurinkopaneelit. Kotimaisia 270 Wp:n SaloSolar Poly -paneeleja on 48 kappaletta ja niiden kokonaisteho on yhteensä 12,96 kWp.

 

Samalla kun ekosähkön tuotanto laajeni aurinkovoimalan myötä ympärivuotiseksi, asennettiin Nautelankosken museon pihalle sähköautojen latauspiste. Garo latausasemassa GLBDC-T222WO on kaksi 22,0 kW latauspistettä. Sähköpolkupyörien ja muiden sähkökulkuneuvojen lataamista varten on sähköpistoketolppia, joista akkua voi omalla laturilla ladata. Lataaminen on mahdollista klo 8 ja 20 välisenä aikana ja se on käyttäjälle maksutonta.

 

Aurinkopaneelien toimittajaksi valittiin tarjouskilpailun perusteella lietolainen Luonnonvirta Oy, joka myös asensi paneelit ja sähköautojen latauspisteet.

 

Auringosta ekoenergiaa -hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa

 

Liedon museon Auringosta ekoenergiaa -investointihanke sai rahoitusta Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014–2020 Leader-ryhmä Varsin Hyvän kautta. Tuki hankkeelle oli 75%. Hanke toteutettiin Varsinais-Suomen Ely-keskuksen alueella vuosina 2020–2021.

Vesiturbiini myllyssä.

press to zoom

Vedenmenoaukot ovat pystyturbiinnissa vaakatasossa.

press to zoom

Vesivoimalan generaattori

press to zoom

Generaattorin tiedot.

press to zoom

Aurinkopaneelit katolla.

press to zoom

Latauspiste pihalla.

press to zoom