top of page

Liedon muinaisjäännöksiä

Muinaisjäännöksiin tutustuminen on erinomainen tapa aloittaa oman asuinympäristön kartoittaminen tai laajempikin maisematutkimus. Asuinpaikat, kalmistot, hautakuopat ja röykkiöt ovat kiinteitä muinaisjäännöksiä, jotka kertovat tarinaa menneisyydestä. Jotta muinaismuistot säilyisivät jälkipolville, ne on suojeltu muinaismuistolailla. Kaikenlainen kajoaminen kiinteisiin muinaisjäännöksiin on ehdottomasti kielletty.

 

Karttaan on merkitty Liedon tunnetut muinaisjäännökset: sininen lippu viittaa kivikauden kohteeseen, punainen rautakauteen. Vihreä nuppineula on kultti- tai tarinapaikka, useimmiten kuppikivi tai -kallio. Harmaa tähti on historiallisen ajan kohde, vihreä luonnonkohde. Pinkin merkin kohdalla ei tarkkaa ajoitusta ole saatu selville.

 

Kartan oikeasta yläkulmassa voit valita, katseletko karttapohjaa vai satelliittikuvaa. Karttaa saat suurennettua tai pienennettyä vasemmalta yläkulmasta ja liikuteltua hiirellä. Find in markers -tilaan voit kirjoitta hakusanoja, esimerkiksi "kivikausi", "kuppikivet" tai muinaisjäännöksen nimen. Klikkaamalla nimeä kartta ohjautuu valitsemasi muinaisjäännöksen kohdalle.

Kansikuvaa klikkaamalla pääset lukemaan vihkosen.

Tiedot kohteista ovat Museoviraston kulttuuriympäristöpalvelusta, josta löytyy tarkempia lisätietoja muinaisjäännöksistä. Hyviä paikkatietosivustoja ovat myös www.paikkatietoikkuna.fi ja fba.evvk.com/geo/kulttuuriympäristö.

bottom of page