Museonjohtajan päiväkirja 2021

On mukava lukea jälkeenpäin, mitä kaikkea sitä on tullut tehdyksi. Sitä usein myös kysytään minulta: mitä te teette kun museo on kiinni? Suurin osa museotyöstä tapahtuu näkymättömissä, kulissien takana. Lopputulokset näkyvät näyttelyissä ja nykyään yhä useammin erilaisten sähköisten palvelujen kautta. Nämä pienet päiväkohtaiset muistiinpanot toivottavasti avaavat museotyön monipuolisuutta.

Viime vuoden päiväkirjaa pääset lukemaan tästä.

Perjantai 23.7.

Arto haki digitoitavina olleita valokuvia aamupäivällä. Iltapäivällä Jean ja Satu tulivat palaveeraamaan tulevasta näyttelystä. Muutama ajatus nytkähti taas hiukan eteen päin. Karita ja Mikko leipoivat gluteenittoman juustokakun ja suklaakakun asiakaspalvelun ohessa. Mikko huolehti vessojen pesusta ja Karita siivosi lopuksi keittiön.

1/1

Torstai 22.7.

Nyt oli Karitan vuoro leipoa, Mikko jatkoi siivousurakkaa. Martti poimi aamulla punaherukoita, minä toin vadelmia ja raparpereja. Karita loihti ihanan raikkaan piirakan niistä. Mikko moppasi kahvion lattian ja kuurasi vessat.

Vietiin navetankruntikyltti paikoilleen, Martti käytti rautakankea ja lekaa, minä asettelin paikoilleen. On meillä kyllä hieno jokiranta-alue kirkonkylässä myös!

1/1

Keskiviikko 21.7.

Pikkuleivät ovat melkein loppu, joten Selma leipoi sekä kauralastuja että viipalepipareita. Koska pitkästä aikaa aurinko ei paistanut (ainakaan koko aikaa), Mikko pääsi pesemään ikkunoita. Muutenkin päivä kului siivouksen parissa. Järjestin varastossa myyntituotteet hyllyille ja tarkistin, että vielä on kaikkea riittävästi.

Helvi siirtyi loppuviikoksi harjoittelemaan etätöiden tekemistä. Hänelle etsimme muutaman haastattelun litteroitavaksi.

1/1

Tiistai 20.7.

Terhi on päivittänyt museon sopimuskaavakkeita nykyisten tietosuojalakien mukaisiksi. Aineistonkäyttösopimuspohjan lähetimme vielä Jeanille oikoluettavaksi. Hänellä on uusin tieto intimeettisuojalakien soveltamisesta museokäyttöön. Helvi sai taas harjoitella lahjoituksen vastaan ottamista, kun Pekka muutaman vuoden harkittuaan päätti lahjoittaa jo aiemmin näyttelyssä lainassakin olleen valaisimen museon kokoelmiin.

Maanantai 19.7.

Helvi otti vastuun eilisen lahjoituserän luetteloinnista. Hän puhdisti esineet, luetteloi ja merkitsi esineisiin tunnistenumeron. Valokuva skannattiin omaan kansioonsa ja luetteloitiin tietokantaan.

1/1

Sunnuntai 18.7.

Nykyisin Raisiossa asuva entinen lietolainen otti yhteyttä Yliskulman Pyhällön kylästä peräisin olevien esineiden tiimoilta. Kun minulla oli Raisioon muutakin asiaa, kävin hakemassa esineet ja yhden valokuvan häneltä. Selma ja Anni pitivät museosta huolta, Terhikin voi pitää vapaapäivän.

Lauantai 17.7.

Vanhat kaksipyöräiset kulkuneuvot valloittivat museon pihan. Reijo toi näytille omat vanhat ajopelinsä, joukossa muun muassa hieno sivuvaunullinen moottoripyörä. Monet olivat innostuneet asiasta, kaiken kaikkiaan paikalle saapui yli 60 asianharrastajaa ajoneuvoineen - osa Salosta, Mynämäeltä, Naantalista ja Oripäästä saakka. Vapaaehtoistyöntekijä Leena piti lukua kulkupelejä ihailemaan saapuneista vierailijoista, joita päivän mittaan kävikin yli 500. Mikko, Matias ja Stella huolehtivat kahvilan palvelutehtävistä. Aluksi Helvi otti valokuvia, mutta sitten hän siirtyi myllärintuvan porstuaan ohjaamaan vierailijoita tutustumaan kamjon puolelle Evakon tie -näyttelyyn ja myllärintupaan, jossa Lea opasti kiinnostuneita. Myllyssä Terhi kertoi non-stoppina myllytarinoita. Minä otin Helvin jälkeen vastuun dokumentoinnista ja muuten häärin aina siellä missä tarvittiin.

1/1
1/1

Perjantai 16.7.

Punaiset viinimarjat ovat jo aika kypsiä. Martti niitti pensaiden ympäristöstä heinää ja muita pitkiksi venähteneitä kasveja, jotta marjoja pääsee helpommin poimimaan. Mahdollisesti jo ensi viikolla. Mutta tänään Helvi ja minä kävimme poimimassa mustikoita, jotta huomiseen vanhojen kaksipyöräisten päivään saataisiin marjapiirakkaa. Oppaat tekivätkin sitten varmaan leipomisennätyksen: kaksi kinkkupiirakkaa, kaksi mustikkapiirakkaa ja kaurakeksejä. 

Torstai 15.7.

Torstaina tuli kunnasta Kisällin harjoittelija kuvaamaan kesätyövideota. Anni ja Mikko olivat työvuorossa ja heidän töistään kuvattiin juustokakun leipomista, kassan käyttöä, pöytien pyyhkimistä, karkkitötteröiden täyttämistä sekä opastamista. Museon osuus tulevassa videossa on noin puolitoista minuuttia. Paljoa siinä ei siis ehdi näyttää tai kertoa. Helvi päivitti nettisivujen ajankohtaista osiota ja jatkoi kokoelmien hoitoa. Minä pähkäilin varmuuskopioinnin kanssa: niittotalkoitten aikana ollut sähkökatko oli keskeyttänyt varmuuskopioinnin, joten piti ottaa selville mikä kaikki oli ehtinyt kopioitua ja mitkä piti laittaa uudelleen kopioitumaan. Loppupäivästä ehdin vielä jatkaa kesken olevaa lahjoituksen skannausta. 

Keskiviikko 14.7.

Tänään museolla hääräsi muitakin, kuin meitä varsinaisia museon työntekijöitä. Verna tuli päiväksi töihin avustamaan. Hän muun muassa valokuvasi ulkona ja sisällä, kävi läpi valokuva-albumeita ja vertaili niitä valokuvakirjaan, skannasi valokuvia ja osallistui illalla niittotalkoisiin. Lea saapui tuttuun tapaansa hyvissä ajoin ennen talkoita, jotta saattoi auttaa talkoiden työvälineiden ja tarjoilujen kasaamisessa. Helvi ja Lea ehtivät myös täyttää ja allekirjoittaa Lean lahjakirjan muistokirjoista ja muistelukirjoituksista. Tuli sekin asia nyt kuntoon. Lisäksi viime vuoden harjoittelija Jean tuli moikkaamaan ja kertomaan gradu-kuulumisiaan. Hänellä onkin ollut monenlaista pohdittavaa gradunsa eettisessä puolessa. Vaikka kaikki ei ole mennyt ihan suoraviivaisesti, niin loppu häämöttää jo. Jean on kirjoittanut gradun teossa eteen tulleista asioista Kulttuurihistorian Muisti ja Kerronta -blogiin. Kirjoituksen voi lukea tästä.

Helvi ehti päivän aikana täydentää vielä karttatutkimustaan. Hän sai selville, mikä on leveä, vaaleansininen Suomen halki kulkeva rajaviiva, jolle kartassa ei anneta selitystä ja jota monet kävijät ovat ihmetelleet. Asia olikin mielenkiintoinen. Raja on nimittäin vuoden 1918 sodan rintamalinja punaisen ja valkoisen Suomen välissä maaliskuussa 1918. Puhdetyönäyttelyssä esillä oleva kartta on tehty 1920- ja 1930-lukujen vaihteessa, jolloin kansakuntaa pyrittiin eheyttämään. Tämä näkyi myös opetusmateriaaleissa. Kouluhallitus ajoi vaikenemisen kulttuuria osana eheyttämispyrkimystään. Kun täysi vaikeneminen ei ollut mahdollista, pyrittiin aihetta käsittelemään neutraalisti. Rintamalinja merkittiin karttaan, mutta koska asiasta ei haluttu puhua, ei rajaviivan selitystä karttaan lisätty. 

Niittotalkoot sujuivat illalla lepposissa ja lämpöisissä tunnelmissa. Tuomo ja Liisa olivat jo iltapäivällä laittaneet seipäät kuntoon, joten talkoot pääsivät hyvin alkamaan. Vaikka yli 30 asteen helle verottikin vähän talkooväkeä, saapui niitylle yli kymmenen talkoolaista. Heinää kaatui ja nostettiin seipäälle, juotavaa kului ja Tainan tekemät voileivät sekä oppaitten leipoma raparperipiirakka maistui. Ja lopuksi päästiin veteraanien savusaunaan ja uimaan. 

Tiistai 13.7.

Martti piti tuttuun tapaan pihan siistinä ja kasvimaan kosteana. Lannoitettakin hän oli tuonut melooneille. Pihan hoito on kävijöiden ja ohikulkijoiden keskuudessa huomattu, ja Martti onkin saanut työstään paljon kiitosta. Osa usein alueen poikki kulkevista onkin jo tullut oikein tutuiksi, kun jäävät monesti hänen kanssaan juttelemaan. Pihan hoidon lisäksi Martti teroitti viikatteet huomisia niittotalkoita varten. 

Helvin kanssa laitettiin museon kokoelmatietokanta ja digitaaliset aineistot varmuuskopioitumaan. Kopioinnissa menee yleensä pari kolme päivää. Helvi viimeisteli karttatutkimustaan, päivitti museon näyttelyiden tietoja Museoliiton kalenteriin ja luetteloi taas jokusen Suomen Kuvalehden. Itse kävin kaupassa ostamassa leivontatarvikkeita. Näin helteellä tuntuu suolainen piirakka olevan huomattavasti suositumpaa kuin raparperipiirakka tai suklaakakku, joten aineksia tarvittiin taas lisää. Oppaat leipovatkin sitten uuden kinkkupiirakan päivän aikana. Lisäksi he jatkoivat maanantaina aloitettua kasvimaan perkuuta. Minä ehdin loppupäivästä skannata valokuvia. Käsittelyssä on Tarvasjoen karjalaisiin liittyvä valokuvalahjoitus. Valokuvat on lainattu museolle digitoitavaksi, digitoimisen jälkeen alkuperäiset kuvat palautetaan lahjoittajalle. Yritän saada kuvat mahdollisimman nopeasti skannattua ja palautukseen, luetteloinnin jätän sitten harjoittelijoiden harteille. 

Maanantai 12.7.

 

Tulin maksamaan laskuja ja tekemään hiukan kirjanpitoa ynnä muita byrokratiaan liittyviä asioita. Helvi kirjoittaa tekstiä puhdetyönäyttelyssä esillä olevan kartan yhteyteen. Seppo tuli tutkimaan Laurin arkistoa, joka onkin uskomaton aarreaitta. Lauri on säästänyt paljon myös kartanon elämään liittyvää aineistoa - kuitteja, mainoksia, kutsuja, kirjeitä, kirjanpitoa ja muuta maatilan arkeen liittyvää. Sepon huomiota kiinnitti muutaman mainoskirjeen otsikko, muun muassa DDT:tä mainostava yritys aloitti kirjeensä "arvoisa myrkyttäjä" ja myllynkivinäyttelyn kutsussa Lauria tituleerattiin myllynjohtajaksi. Turun Tienoon toimittaja tuli tekemään juttua nuorten kesätöistä. Karita ja Stella vastailivat mielellään toimittajan kysymyksiin museon asiakkaiden palvelemisen ohessa.

Sunnuntai 11.7.

 

Kansanlaulukirkko Tarvasjoella pidettiin poikkeuksellisesti vasta nyt, kun kokoontumisrajoitukset ovat hieman höllentyneet. Kirkonmenojen jälkeen kerroin uudesta Karjala - maa - muistot -näyttelystä. Tarvasjoen Karjalaseurasta oli paikalla Arto, ja hän kertoi näyttelyn tekemisestä omalta ja Karjalaseuran kannalta. Uusi näyttely kiinnosti kovasti. Terhi, Helga ja Antti huolehtivat kahvitarjoilusta ja Tarvasjoen Eeva otti valokuvia.

1/1

Lauantai 10.7.

 

Stella ja Anni tekivät lauantaina käsittämättömän urakan: sen lisäksi, että he palvelivat lähes 100 asiakasta, joista yli 20 osallistui myös opastuksiin, he leipoivat myyntiin kinkkupiirakan ja sunnuntain kansanlaulukirkkoa varten kolme raparperipiirakkaa. Minun ei tarvinnut muuta kuin leikata piirakat paloiksi, pakata ne muovirasioihin ja ottaa mukaani.

1/1

Perjantai 9.7.

Perjantaiaamuna Marttia odotti ikävä näky museon pihalla. Pitkin pihapiiriä ja tietä oli erilaisia pikaruokapakkauksia ja roskia. Harakathan tunnetusti repivät ja levittävät mielellään kaikkea täyteen tungetuista roskiksista, mutta en usko, että ne pihalle ja lähipellolle heitellyt kaljatölkit olivat harakoiden jäljiltä. Kun minä saavuin tuomaan läheisestä luomukanalasta haettuja kananmunia, oli piha jo siisti ja Martti leikkaamassa nurmikkoa.

Helvi sai loppuun Timon videoiden listauksen. Minä jatkoin siitä: valikoin, mitä videoita haluttaisiin museon arkistoon ja käyttöön, ja tein videoista kopioita museolle. Suurimman osan päivästä Helvi käytti karttatutkimuksen tekemiseen ja hän onnistuikin saamaan jo aika paljon tietoa kasaan. Minä tein tietokoneisiin tietoturvallisuutta parantavia ohjelmistopäivityksiä ja kävin kaupassa hakemassa leivontatarvikkeita kahvilaan. Matias palveli museoasiakkaita ja Anni ehti pestä lattiat.  

1/1

Torstai 8.7.

 

Myllyn vesisiipat ovat saaneet juhannuksen tietämillä poikasia, joten lepakon kakkaa on nyt lattioilla paljon enemmän kuin alkukesästä. Matias saikin tehtäväkseen siivota myllyn. Anni leipoi sillä aikaa kaurakeksejä. Museon kahvilan valikoimaan kuuluu myös kaurakeksien, piirakoiden ja suklaakakun lisäksi viipalepipareita sekä Maritan leipomia gluteenittomia vegaanisia tattarikeksejä. 

1/1

Ampiaiset ovat jatkaneet aktivoitumistaan luontopolulla, nyt niitä on havaittu myös luontopolulta kallioille johtavien portaiden luona. Teimme Helvin kanssa uusia varoituskylttejä. Helvi päivitti varoitukset museon nettisivulle ja facebookiin, minä kävin viemässä varoituslappuja ulos. Ampiaiset eivät varsinaisesti ilahtuneet, kun kävin koputtelemassa heidän reviirillään. Kävimme Helvin kanssa Tarvasjoella viemässä museolle tarvikkeita sunnuntain kansanlaulukirkon kahvitusta varten. Samalla Helvi pääsi tutustumaan museon näyttelyihin. Loppupäivä menikin sitten Timon videoiden läpikäymisessä ja kopioimisessa.    

Keskiviikko 7.7.2021

Martti piti pihan kunnossa ja Selma ja Anni hoitivat museovieraat. He leipoivat myös raparperipiirakkaa.

Helvi sukelsi arkistolahjoituksen syövereihin ja alkoi järjestää aineistoa. Vastaan tuli ainakin kirjeitä, postikortteja, päiväkirjan sivuja, perintöasiakirjoja sekä kotieläimiin ja kansanhuoltoon liittyviä papereita. Vanhimmat asiakirjat olivat 1800-luvulta. Aineisto on ensin käytävä läpi ja järjestettävä, ennen kuin voidaan miettiä mitkä asiakirjat museolle digitoidaan. Kaikkea lahjoituskokonaisuuksiin kuuluvia ei aina välttämättä kannata liittää museokokoelmiin kuuluviksi.

Itse pidinkin vapaapäivän.

1/1

Tiistai 6.7.2021

Tiistaiaamun yllätys oli, kun Lauri Nautelan museon vieressä kasvava kirsikkapuu oli yön aikana haljennut kahtia. - No, saatiin ainakin ainesta lahoaitaan, totesi Martti, ja alkoi karsia ja pilkkoa oksia sekä runkoa. Helvi pääsikin sitten dokumentoimaan sekä revennyttä kirsikkapuuta että Martin työtä. Helvin kanssa jatkettiin vielä tapahtumakalentereihin ja tiedottamiseen perehtymistä, Helvi otti vastuun myös kävijätilaston päivittämisestä. Puhdetyönäyttelyssä käynyt museovieras oli kiinnostunut esillä olevasta Suomen kartasta ja esitti siitä kysymyksiä. Helvi saikin tehtäväkseen tutkia kartta-asiaa laajemmin.

Selma aloitti kesätyörupeamansa, työt ovat hänelle viime vuodesta tuttuja. Karita oli toisena oppaana.

1/1

Maanantai 5.7.2021

Helvi harjoitteli tiedottamista. Hän syötti tietoja Turun Sanomien menovinkkeihin ja laati tiedotteen niittotalkoista. Lehtien luettelointi sujuu jo rutiinilla. Huomiseksi etsimme yhden arkistomateriaalia sisältävän lahjoituksen, johon liittyy myös mahdollisuus haastatella lahjoittajaa. Seppo tuli tutkimaan Laurin arkistomateriaalia näytelmää varten. Martti hoiti ulkoalueita ja kasteli pelakuut. Karita ja Stella huolehtivat taas esimerkillisesti museovieraista, Stella on jo rohkeasti lähtenyt opastamaan pienryhmiä. Illalla oli ryhmävaraus auditoriossa. Kokouksen osallistujat olivat kiinnostuneita museosta ja näyttelyistä, päästiin kuitenkin ennen kymmentä lähtemään kotiin päin. Pidän muutaman lomapäivän, Terhi kirjoittaa museon tapahtumista.

1/1

Sunnuntai 4.7.2021

Aurajoen suplautailuun osallistujat rantautuivat iltapäivällä Nautelankoskelle. Tulin paikalle vielä varoittamaan ampiaisista. Vesikin on sen verran jo joessa laskenut, että katsoin parhaaksi irrottaa generaattorin verkosta. Muuten Anni ja Stella pärjäävät hyvin asiakaspalvelussa, että sen puolesta ei tarvitse välttämättä paikalla olla.

1/1

Perjantai 2.7.2021

Hunajakukat eivät ole itäneet ollenkaan, niinpä toin kotoa muutaman yli jääneen siemenperunan ja Martti istutti ne kasvimaan laitaan tyhjään kohtaan. Saadaan sitten elokuussa uusia perunoita. Martti myös hoiti pelargonit ja antoi niille lannoitetta että jaksavat kukkia taas.

 

Helvi jatkoi tekstiilien parissa. Hän imuroi kaikki varovasti ja liitti tunnistelaput jokaisen tekstiilin yhteyteen. Sitten aloitettiin Kisällistä keväällä tulleen lahjoituserän perkaaminen. Kisällin esineistä oli näyttely kunnantalolla viime keväänä. Sovittiin, että kun näyttely puretaan, haemme museolle sellaiset esineet, jotka liitetään museon kokoelmiin. Joukossa on erilaisia sähkövempaimia: radioita, hiustenkuivaaja, kannettava levysoitin ynnä muuta. Vielä ehdimme tutustua lehtien luettelointiin. Ne on onneksi kaikki digitoitu heiluriskannerilla, mutta tiedot ovat kirjaamatta.

 

Tein kesäkuun kirjanpidon melkein valmiiksi, maanantaina täytyy vielä hiukan täydentää, että voin viedä tilitoimistoon. Palkanlaskijalle pitää toimittaa kesäoppaiden tuntilistat ja huolehtia, että kaikki ovat toimittaneet verokorttinsa ja muut palkanlaskentaan tarvittavat tiedot. Otin Stellasta kuvan ja liitin hänet myös henkilökuntakavalkaadiimme.

1/1

Torstai 1.7.2021

Helvi aloitti kolmen kuukauden mittaisen museologian opintoihin kuuluvan harjoittelunsa tänään. Hän pääsi nopeasti jyvälle kokoelmanhallintajärjestelmästä ja luetteloi Jonnan aloittaman tekstiilikokonaisuuden loppuun sekä digitoi ja liitti kuvat saatetietoihin. Hän ehti myös lisätä tulevia tapahtumia museon Facebookiin.

Ampiaiset ovat taas rakentaneet pesän lintutornilta jokirantaan vievien portaiden alle. Terhi laittoi Facebookiin tiedon asiasta. Teimme ja veimme vaarasta varoittavat kyltit portaiden molempiin päihin. Matias tuli mukaan rautakangen kanssa, Terhi käytti lekaa. Matkalla nähtiin kummituspuun lisäksi valtavia takiaisia, ruiskaunokkeja ja ihmeellisen paljon neidonkorentoja, otin niiden kisailusta pienen videopätkän.

Mehiläistarhuri kävi katsastamassa mahdollisia paikkoja mehiläispöntöille. Terhi ja Martti istuttivat yrttimaahan saksankirveliä ja iisoppeja sekä perkasivat koko maan hienoon kuntoon.

1/1

Keskiviikko 30.6.2021

Kotiseutuportaalihankkeeseen piti vielä täydentää muutama asia ennen kuin Ely-keskus voi tehdä päätöksen maksatuksesta. Jonna otti pukuja esille paperisista pukupusseista ja luetteloi ne tietokantaan, ne myös digitoitiin. Pukupussit sijoitetaan pienesineiden säilytystilaan ja tekstiilit viedään Opintien säilytystiloihin. Vanha voimapaperi ei ole happovapaata eikä niin ollen sovellu tekstiilien pitkäaikaissäilytykseen.

 

Matias opetteli leipomisen saloja. Katsottiin kaikki yhdessä, miten kannattaa sekoittaa leivinjauhe jauhojen joukkoon ja miten varovasti jauhot yhdistetään muuhun taikinaan. Timo sai navetankrunti-opasteen valmiiksi, nyt enää pitää viedä se paikoilleen...

1/1

Tiistai 29.6.2021

Loppukuusta aina pitää tehdä paloilmoiitimen kuukausikokeilu, että kaikki yhteydet toimivat sekä hätäkeskukseen että hälytysfirmaan. Sen tehtyäni aloitin kirjoituspöydän siivousurakan, sainkin aika hyvään malliin ennen ensi viikon lomapäiviä. Anne toi 1950-luvulla kehrättyjä pellavalankoja muutaman vyyhdin kokoelmiin liitettäväksi, Terhi otti lahjoituksen vastaan ja täydensi lahjakirjaan tiedot. Terhi myös täydensi kesäoppaiden tehtävälistaa, siitä tuli viiden sivun mittainen. Ainon lisäämä kommentti loppuun meille kaikille muistutukseksi: Hymyile, ole reipas ja palvelualtis!

Maanantai 28.6.2021

Juhannuksen aika oli sujunut oikein hyvin, Aino ja Anni ovat luotettavia oppaita ja avoinnapitäjiä. Terhi oli myös lauantaina paikalla, perinteisesti juhannuspäivä on museolla vilkas.

Kävin Ikeassa ostamassa uuden korkeamman jalalla avattavan roskiksen kahvilatilaan. Se sopii paikalle paremmin kuin valkoinen muoviastia, joka piti aina kädellä avata. Kyläportaalin raportti vaatii hieman täydennyksiä, lähetin tilitoimistoon pyynnön puuttuvista tositteista. Päivä kului muutenkin taloushallinnon parissa.

Torstai 24.6.2021

Aamupäivän lapsiryhmävierailun jälkeen keskityimme Kotiseutuportaalihankeraportointiin. Välissä käytiin kirkonkylässä. Sillä aikaa kun Terhi kävi kaupassa ostamassa kahvilan tarvikkeita minä häärin Annantuvalla. Laitoin Timon tekemät Annatupa- ja Biodiversiteettikyltit paikoilleen. Ne näyttävät oikein hyviltä, tekijäkin sattui paikalle juuri sopivasti. Kun palasimme museolle, tehtiin Kotiseutuportaalihankkeen maksatus valmiiksi ja lähetettiin eteen päin. Aloitimme myös Auringosta ekoenergiaa -hankkeen loppumaksatusta ja raportointia. Saimme paria liitettä vaille valmiiksi senkin.

1/1

Keskiviikko 23.6.2021

Jonna opetteli luetteloimaan tekstiilejä. Jokainen vaate luetteloidaan tarkasti tietokantaan, mitataan, kuvaillaan, valokuvataan ja lopuksi ommellaan tunnistenumero nurjalle puolelle, mielellään helmaan tai vyötäröön. Timo jatkoi kylttien parissa, hän sai Annantuvan kyltin valmiiksi, huomenna loput. Ennen kuin viemme ne paikoilleen, täytyy nettisivuilla olla hiukan enemmän alueesta tietoja. Minun päiväni meni melko totaalisesti sen asian parissa. Sen verran kuitenkin ehdin, että hain taidenäyttelyä varten maalaustelineet Lieto-Opistolta ennen kuin sulkevat ovet juhannuksesta. Stella ja Mikko huolehtivat museon avoinnapidosta, Reko luontopolusta, Juha saunasta ja Martti pihasta.

Tiistai 22.6.2021

Hallitus kokoontui vielä ennen lomia, varsinaisen kokouksen lisäksi ehdimme tutustua aurinkovoimalaan ja sähköautojen latauspisteeseen. Tärkeä asia oli viime vuoden toimintakertomuksen allekirjoittaminen. Uuden säätiölain mukaisesti pitää tilinpäätöksen lisäksi allekirjoittaa toimintakertomus myös. Patentti- ja rekisterihallitukselle voi nykyään lähettää vuosiselvitysasiakirjat sähköisesti. Tosin ohjeissa on, että liitä kaksi pdf-tiedostoa viestiin. No, minulla olisi ollut niitä tarjolla neljä. Tein sitten sellaisen ratkaisun, että tein kolmesta yhden, siten sain aikaan kaksi tiedostoa. Lähetin myös Museovirastolle ja kunnan sivistysjohtajalle toimintakertomuksen tilinpäätöstietoineen.

Maanantai 21.6.2021

Martti toi kasteluletkun kesätöihin museolle. Sen kanssa onkin huomattavasti mukavampi kastella kasvi- ja perennamaita kuin kastelukannuilla, varsinkin näin kuumana aikana, kun pitää ainakin kahdesti päivässä antaa kasveille vettä.

1/1

Sunnuntai 20.6.2021

Stellan ensimmäisenä työpäivänä museossa vieraili lähes 80 asiakasta, Aino opasti Stellaa kahvion pidossa ja museovieraiden opastamisessa. Stella pääsi opastamaan myös itsenäisesti Ainon tuella, se sujui oikein hyvin. Terhin tuomat karkit vaativat myös huomiota osakseen: ensin Aino ja Stella tarkistivat, että toimitus oli lähetyslistan mukainen ja sitten he järjestivät karamellit paikoilleen. Isot truutit omaan laatikkoonsa ja pikkutruutteihin täytettävät irtokaramellit omaansa. Paljon oppi Stella ensimmäisenä työpäivänään: kontrollirullan vaihtamisen kassakoneeseen, erikoiskahvien tekemisen, kahvipapujen jauhamisen, kahvinkeiton, tiskikoneen käytön, kukkien kastelun ynnä muuta.

Tarvasjoen Eeva kävi kuvaamassa uudet ja vähän vanhemmatkin näyttelyt Tarvasjoen kotiseutumuseossa.

1/1

Lauantai 19.6.2021

Karamellien toimittaja soitti aamupäivällä ja kertoi, että karkit on tehty ja pakattu ja noudettavissa. Koska olin Pirkanmaalla viettämässä rantapäivää, pyysin soittamaan Terhille. Terhi pystyikin heti hakemaan karkit. Mikko ja Aino pitivät museota auki. He leipoivat kinkkupiirakkaa asiakkaiden palvelemisen ohessa.

Perjantai 18.6.2021

Terhi ja Satu olivat Tarvasjoella täydentämässä näyttelyä. He ripustivat Mannerheimin kirjeestä kertovan julisteen lottapuvun viereen ja järjestivät muutenkin kaikki esineet paikoilleen. Terhi antoi Sadulle museon kokoelmiin digitoituja, lainassa olleita materiaaleja palautettavaksi lahjoittajille ja Satu puolestaan antoi Terhille luetteloitavaksi tulevaa aineistoa. Martti huolehti Nautelankoskella pihan siisteydestä, tyhjensi roskikset ym., Timo siisti tuvan seinustaa ja yhdessä Terhin kanssa perkasi perennamaata. Aino ja Anni huolehtivat mallikkaasti museon avoinnapitoon liittyvistä tehtävistä.

1/1

Torstai 17.6.2021

Jari tuli aamulla heti hakemaan saatetietokaavakkeiden tietoja. Hän saikin päivän aikana toimistollaan tehtyä tarvittavat muutokset ja muokkaamaan etänä ne meidän järjestelmäämme. Nyt pääsemme taas luetteloimaan arkistoaineistoa tietokantaan. Aamupäivän leiriläisten vierailun jälkeen tehtiin Tarvasjoen näyttelyyn tuleva näyttelyjuliste valmiiksi. Terhi vie sen paikoilleen ennen sunnuntaita. Jonna etsi taustapaperin, leikkasi paperille liimattavat tekstit ja liimasi ne sekä pujotti paperin julistekehyksiin. Taina hoiti tuvan pelargonit ja perkasi perennamaasta vuohenputkia. Juha aloitti saunan ikkunoiden kunnostusta, Martti leikkasi nurmikoita ja Timo teki sähköautojen ja -pyörien latauspisteelle kyltin. Tuomo toi talkoolomakkeita, Liisa ihastui lahoaitaan ja päätti tehdä heti samanlaisen heidän mökilleen.

Sitten aloitettiin hankkeiden maksatushakemusten valmistelua. Terhi huolehtii talkoolomakkeista, Eeva tuntikirjanpidosta ja minä talousasiakirjoista. Nyt pidän huomisen ja maanantain vapaata, tiistaina taas palataan asioihin.

1/1

Keskiviikko 16.6.2021

Luettelointitietokannan arkistokaavioon tarvitaan yksi uusi kenttä. Otimme yhteyden Anygraafin Jariin ja yritimme saada asian hoidettua etäyhteyksin. Koska se ei onnistunut, niin Jari lupasi tulla huomenna aamulla paikan päälle. Kävin Annantuvalla, tai oikeastaan Kyöstilän navetan raunioilla Suvin ja sanataiteilijan sekä yhden mieskuorolaisen kanssa tutkimassa mahdollisia esiintymispaikkoja. Kiipesin kuorolaisen kanssa navetan vinttisillalle koelaulamaan. Suvi ja sanataiteilija olivat yleisönä, kun lauloimme Piippolan vaarilla oli talo ja Soi vienosti murheeni soitto. Yleisö kuuli laulun oikein hyvin ja osoitti tietysti suosiota kovasti taputtamalla.

Museolle palattuani tein ja lähetin työterveyshuollon vuosiraportin (kätevää kun nykyään voi tehdä netissä), Terhi täydensi tapahtumakalenterien tietoja ja Eeva järjesti Kotiseutuportaalin aineistoja kansioihin. Karita jatkoi Matiaksen perehdyttämistä, Jonna ryhtyi neulomaan sukkia myyntiin, Martti, Timo, Juha ja Reko huolehtivat reippaina ulkoalueista. Juhannusruusu kukkii tuvan ovenpielessä ihanasti.

1/1

Tiistai 15.6.2021

Kävin viemässä kartongit ja muovit keräyslaatikoihin samalla kun vein tilauksen postiin ja hain lisää kahvimaitoa. Terhi on tehnyt hankeraporttia varten talkootyölistoja. Irmeli luetteloi Suomen Kuvalehtiä, nyt on menossa jo vuosikerta 1920. Martti ja Juha järjestelivät ulkovarastoa ja Timo ryhtyi latauspistekyltin tekoon.

 

Luonnonvarakeskuksen pelargonihankkeesta kävivät ottamassa valokuvia e-Lepaa-näyttelyä varten. He myös näyttivät meille juhannusruusussa majailevat kultakuoriaiset. Marja-Riitta tuli täydentämään hankkeen talkootuntilistoja. Mieskuorokin kokoontui museon pihalla. He ilahduttivat meitä pienellä konsertilla.

Matias aloitti kesätyörupeamansa, Karita ja Terhi perehdyttivät häntä työhön. Leipomisen lisäksi Matias sai palvella asiakkaita, käyttää kassakonetta sekä opiskella opastamista tuvassa ja myllyssä. Lisäksi Karita näytti, miten ovet suljetaan ja tiskikone täytetään ja käynnistetään. Tyhjentämisen opettelu jäi huomiselle.

1/1

Maanantai 14.6.2021

Katsastettiin taas Kyöstilännotkossa, kun kaivinkone on tehnyt patoaltaita. Samalla suunniteltiin esiintymislavan paikkaa, nyt hiukan eri näkökulmasta. Mika lupasi selvittää, voisiko jokirannan puolelle Kyöstilän saunan raunion lähistölle rakentaa amfiteatterityyppisen ratkaisun. Satu toi aineistoja, suunniteltiin samalla Annantuvan kyltitystä. Lähetin hallituksen kokouskutsun ja yritin saada kirjanpitoa ajan tasalle, mutta aika loppui kyllä kesken.

1/1

Sunnuntai 13.6.2021

Terhin vapaa jäikin sitten vain yhteen päivään. Marita oli vaalitoimitsijana, niin Terhi meni Karitan kanssa pitämään Tarvasjoen museota avoinna. Kävijöiden opastuksen ja kahvitarjoilun lisäksi Terhi ja Karita päivittivät hinnastoja, näyttelytekstejä ja infotaulun. Lisäksi piti vielä hiukan laittaa tukipaperia lottapäähineeseen ja sotilaan lakkiin. Mannerheimin kirjeen Terhi toi museolle irrotettavaksi kehyksistä ja skannattavaksi uudelleen. Saamme ne paremmin esille, kun laitamme ne hiukan alemmaksi ja vähän eri tavalla.

1/1

Lauantai 12.6.2021

Oppaina olivat jo edelliskesinä työn oppineet Aino ja Anni, pidimme siis Terhin kanssa vapaapäivän. Pitkästä aikaa.

1/1

Perjantai 11.6.2021

Pieniä kesäleiriläisiä tuli tutustumaan museon näyttelyihin ennen kuin avasimme varsinaisesti muulle yleisölle. Klas tuli myös käymään, ja hyvä oli että tuli, hän auttoi meitä instagramongelmassa sekä radioamatööripäivään liittyvissä ruotsinkielisissä kiemuroissa.

Tehtiin toimintapihan reunalle lahoaita. Siihen saa kätevästi sellaiset risut ja oksat, joita ei pysty hakettamaan. Kaikenlaiset öttiäiset ovat tyytyväisiä. Välimerellistä pelakuumaisemaa ihaillaan kovasti.

1/1

Torstai 10.6.2021

Avattiin Nautelankosken museon kesä, uudet oppaat tulivat jo aikaisin opettelemaan ja kokeeneemmatkin kertaamaan.

 

Timo teki myllärintuvan pihalle penkkejä ruotsalaistellingeistä ja veteraanien pattingeista. Siirrettiin muutama iso pelakuu tuvan kuistilta Lauri Nautelan museon ulkoterassin portaille. Juha kunnosti myllyyn meneviä rappusia, Martti laittoi heiniä seipäille ja Reko siivosi risuja pois pihapiiristä.

1/1

Keskiviikko 9.6.2021

Saatiin kasvimaa kylvettyä loppuun, laitettiin hunajakukkaa vielä yhteen nurkkaan (tosin fasaani kävi heti ottamassa pölykylpyjä, joten ehkä pitää kylvää lisää siemeniä tai koittaa jäykkäpiikkiharavalla tasoitella kylvöstä). Kurpitsoiksi luulemamme hunajamelonitkin pääsivät kompostin päälle. Käytiin tukussa ja valmisteltiin huomista avajaispäivää. Sähköjuttujakin piti vielä päivittää. Turun Sanomissa oli juttu aurinkovoimasta, siinä oli maininta Nautelankosken museon paneeleista ja latauspisteistä sekä tyylikäs valokuva. Iltapäivällä Lieto-Opiston English Discussion -ryhmä kokoontui Tarvasjoella Joukon luona. Käytiin tutustumassa Noidanhautaan ja Tarvasjoen museon näyttelyihin.

1/1

Tiistai 8.6.2021

Jonna laittoi kasvimaata, kylvettiin salaattia, porkkanaa, basilikaa, tilliä, krassia ja rinkeplummaa. Oli aika paahde, lämpöä +27,5 astetta. Kun saatiin kylvettyä, tulikin yllättävä ukkossade ja kasteli maan. Aika hyvä ajoitus! Aurinkopaneelitiedote herätti Turun Sanomien toimituksessa kiinnostusta ja sieltä valokuvaaja saapui paikalle sopivasti sateen jälkeen. Kun itse eilen otimme kuvia tiedotetta varten, paneelit olivat aivan siitepölyn peitossa. Sade puhdisti ne, ja valokuvaaja sai otettua oikein hienoja kuvia. Museovieraitakin kävi jonkun verran, vaikka museo ei virallisesti auki olekaan. Museon takana niitty on kuin postikortti.

1/1

Maanantai 7.6.2021

Lähetin kuvia Liedon äijä -koruistamme etäasiakkaalle. Ne ovat aika hienoja, vaikka vähän "kirveellä veistettyjä". Taina hoiti pelakuut, Martti nurmikot ja Juha kunnosti puutarhakalusteita. Terhi päivitti tapahtumakalentereja ja Lieto-viikon tapahtumia. Laadittiin lehdistötiedote aurinkovoimalasta ja sähköautojen ja -polkupyörien latauspisteistä. Illalla oli kesäoppaiden perehdytys.

1/1

Sunnuntai 6.6.2021

Terhi meni Tarvasjoelle pitämään museota avoinna, minä olin Nautelankoskella. Hieno ilma, kävijöitä paljon mutta ei tungosta. Minna soitti aamulla, sovittiin, että mennään illalla perkaamaan Annantuvan perennamaita. Anna tuli mukaan, hän näytti missä mitäkin perennoja kasvaa. Sitten vaan tehtiin ankarasti pari tuntia hommia, saatiin päivänliljatkin hienosti esiin.

1/1

Lauantai 5.6.2021

Tulin hyvissä ajoin leipomaan kinkkupiirakan ja gluteenittoman kasvispiirakan iltapäivän yo-juhliin. Seppo tuli tutkimaan Laurin valokuvakokoelmaa. Terhi kuorrutti suklaakakut ja tyhjensi loput tavarat auditoriosta, yhdessä laitettiin lahja-, kukka- ja juomapöydät valmiiksi. Marita toi gluteenittomia raparperipiirakoita. Juhlat onnistuivat oikein hyvin, oli kaunis ilma ja suurimmaksi osaksi vieraat viihtyivätkin ulkona. Siivoamiseen menee oma aikansa, optimistisesti ajattelen, että ollaan iltauutisiin mennessä kotona. Puoli yhdeksän vai kymmenen, se jää nähtäväksi.

Perjantai 4.6.2021

Ny on yhä niin kiire, ettei ehdi kuin hiukan laittaa muistiin, mitä on tapahtunut. Aamulla vielä piti käydä kaupassa ja viedä Tarvasjoelta tuotu mallinuken torso Opintielle. Jossain välissä ehdin tehdä toukokuun kirjanpidon, vein sen tilitoimistoon. Terhi huolehti koululaisista, Lea laittoi ruokaryhmälle salaattia ja Irmeli leipoi huomista varten kolme suklaakakkua. Ruokaryhmän jälkeen aloitin hiukan kahvion siivoilua huomista varten, Terhi pesi vessat. Kolme Teams-kokousta olisi ollut päällekkäin aamupäivällä, mutta ei ehditty osallistua niihin ollenkaan. Terhi leipoi illalla kotona gluteenittoman suklaakakun.

Torstai 3.6.2021

Ny on niin kiire, ettei ehdi kuin hiukan laittaa muistiin, mitä on tapahtunut. Minä olin nopsakkaan Jokipolkupalaverissa kirkolla ja samalla kaupassa ja vein Opintielle laatikoita säilytykseen, pois auditoriosta. Lähikoulun oppilaista tuli taas kaksi luokkaa jätskiostoksille, Terhi huolehti heistä. Samaan aikaan tulivat lauantain ylioppilasjuhlien isännät tuomaan juomia valmiiksi kylmään. Jonna leikkasi Tarvasjoen näyttelyjulisteet ja laittoi niihin listat. Sitten kerättiin kaikki Tarvasjoelle menevät loput tarvikkeet ja tehtiin näyttely valmiiksi.

Keskiviikko 2.6.2021

Terhi sai ommeltua pujotuskujat ryijyille, sitten keräiltiin Tarvasjoelle lähteviä tarvikkeita autot täyteen ja hurautettiin lainamakasiinille. Satu oli odottamassa jo meitä, Arto oli tuonut näyttelyyn tulevia esineitä. Siirrettiin käsityönäyttely tulevan karjalaisista kertovan näyttelyn paikalta toiseen paikkaan ja järjestettiin muutenkin olemassa olevia ja tulevaa näyttelyä niin pitkälle kuin pystyimme ja ehdimme. Huomenna jatkuu...

1/1

Tiistai 1.6.2021

Koululaisia oli taas monta luokkaa museolla, osa kävi luontopolulla ja osalle pidimme esihistorianäyttelyssä ja myllyssä opastustuokion. Leivottiin uusista raparpereista piirakkaa kahvilakävijöille ja illan ryhmää varten. Jonna käänsi kasvimaan, Juha otti vanhat puutarhakalusteet käsittelyynsä (jospa niistä vielä saisi kunnolliset), Martti leikkasi nurmikot ja Timo kiinnitti korttitelineen kahvioon. Terhi otti urakakseen ryijyjen pujotuskujien ompelun, Jonna silitti lakanakankaita hänelle. Irmeli luetteloi vanhoja Suomen Kuvalehtiä ja löysi taas niin tähän ajankohtaan sopivan ilmoituksen! Vielä ehdittiin pestä vessat ja laittaa kukkia somistukseksi. Ryhmä oli kovasti tyytyväinen vierailuunsa. Päästiin kotiinkin ennen iltauutisia.

1/1

Maanantai 31.5.2021

Aamupäivällä oli vilskettä, kun koulaiset valloittivat museon. Kirkonkylästä tuli peräti kuusi luokkaa, neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaisia. Pahkamäestäkin kävi yksi luokka pienellä retkellä. Tarja tuli tapaamaan Tainaa, palaveerattiin hetki yhdessä. Tarvasjoen näyttelyjulisteet saatiin hiottua loppuun, mutta lakanakankaita ei ehditty tänäänkään silittää. Latauspisteen asentajat tulivat viimeistelemään sähköasennuksia ja puuseppä toi uuden puutarhakeinun viime vuonna rikotun tilalle.

1/1

Sunnuntai 30.5.2021

Pidettiin museota avoinna, sen verran oli vilskettä, että lakanoiden silitys jäi maanantaille.

Lauantai 29.5.2021

Pidettiin museota avoinna, kun oli Aurajoen matkailutietapahtuma. Tarvasjoen näyttelyyn tulevien ryijyjen taakse pitää ommella ripustusta varten kangaskuja. Siihen tarkoitukseen sopii valkoinen tai valkaisematon, hajusteettomalla pyykinpesuaineella pesty lakanakangas. Laitoin lakanakankaat pyykkiin, huomenna voi silittää ja maanantaina ommella.

Perjantai 28.5.2021

Oltiin Annantuvalla hiukan siivoilemassa ja dokumentoimassa sisätilat, ennen kuin ryhdymme tyhjennyspuuhiin. Vajaan on kertynyt kaikenlaista poisheitettävää, kunta lupasi toimittaa meille roskalavan. Sitten kun saadaan vaja tyhjäksi, sinne voidaan väliaikaisesti varastoida ainakin joitakin huonekaluja. Tupa pitää tyhjentää suurimmaksi osaksi, että päästään tekemään vauriokartoitus ja kunnostussuunnitelma. Siitä se sitten lähtee. Tupa on ihana.

Sitten kun sieltä selvittiin, täydennettiin puhdetyönäyttelyä sormuksella ja kahdella valokuvakehyksellä. Se aiheuttaa sitten numeroinnissa muutoksia ja uuden näyttelyluettelon tekemisen. Palveltiin muutama museoasiakas ja samalla hiukan vielä viilattiin Tarvasjoen näyttelyjulisteita. Etsin ja löysinkin sopivankokoisen laatikon kirjatilaukselle, jossa on monta kirjaa. Postin pakettiautomaatti on kätevä!

1/1

Torstai 27.5.2021

Nyt voi kosken kuohuja katsella livenä youtubessa! Aika hieno.

Teamsin kautta palaveerasimme Jokipolusta. Sovittiin, että tehdään kyltti saunalle, navetanraunioille, biodiversiteettialueelle ja tuvan kohdalle. Ryhdyn siihen puuhaan heti kun ehdin. Radioamatöörit tulivat neuvottelemaan elokuun tapahtumasta ja leimauttamaan viestikortit. Juhanille on myönnetty viestiristi soljella tunnustukseksi hänen ansioistaan viestialan maanpuolustustyössä. Se luovutettiin hänelle museossa.

NKM_va_122_196.JPG

Keskiviikko 26.5.2021

Veimme Opintielle muutaman lasiesinelaatikon säilytykseen. Samalla käytiin kaupassa täydentämässä kahvilan tarvikkeita. Satu toi puhdenäyttelyyn tulevia esineitä ja skannattavia valokuva-albumeita. Ehdin skannata yhden, mutta jatkokäsittely jää ensi viikkoon. Koskelle asennettiin livenettikamera, ehkä jo huomenna saadaan nettisivuille näkyviin! Selviteltiin myös avi:n rajoituksia tulevia ryhmävierailuja silmällä pitäen. Jos on kauniita ilmoja, ei ole mitään hätää, mutta sisätiloissa saa näiden uusien päivitysten mukaan olla vain 10 henkilöä kerrallaan, se aiheuttaa hieman päänvaivaa. Koululaisia rajoitus ei koske, saavat olla luokka kerrallaan. Annantupa oli noussut lautakuntatasolle, selvitin hiukan asioita ja kutsuin muutaman poliitikon perjantaiksi paikalle, kun aloitamme inventoinnin tuvalla.

Tiistai 25.5.2021

Päivään mahtui monenmoista. Peräti kolme isoa kuorma-autoa vuorotellen peruutti etuovelle. Ensin tuli jäätelöitä. Sitten seurakunta haki säilytyksessä olleet kattokruunut ja vielä kuljetusfirma toi meille uuden virvoitusjuoma-altaan. Se on kyllä aika hieno. No, Tarja tupsahti Timoa tapaamaan, Johanna tuomaan etätyölistan ja Aurajokisäätiön tehokaksikko kitkemään jättipalsameita luontopolun varrelta. Sepon kanssa oli sovittu jo aiemmin, että hän tulee tutkimaan Laurin valokuvakokoelmaa, ja koska Irmeli kävi vain pikapikaa hakemassa unohtuneita tavaroita, Seppo sai rauhassa työskennellä yksin kokoelmienhoitohuoneessa. Vielä Jarmo soitti ja kysyi, saako toimittaa yhden sotaveteraaneille menossa olevan esineen museoon, niin Markku voi hakea sen täältä kun ehtii. Se onnistui oikein hyvin. Lisäksi palveltiin noin 20 museo- ja kahviovierasta, vastattiin puhelimeen noin 20 kertaa ja sähköposteihin myös. Kaikesta huolimatta Jonna sai lahoaitakompostin käännettyä kasvimaalle ja hiukan aloitettua siivousurakkaa. Huomenna jatkuu.

1/1

Maanantai 24.5.2021

Martti aloitti koko kesän kestävän ruohonleikkuu-urakan. Hiukan oli päässyt nurmikko pitkäksi, mutta hyvin hän selvisi. Haketusta tehdään vielä vähän, sitten saa haketin levätä kesän yli. Jonna aloitti uutena työntekijänä, tämä päivä meni pitkälti hänen perehdyttämisessään. Ehdittiin kuitenkin vielä oikolukea Tarvasjoen kotiseutumuseoon tulevan evakoista kertovan näyttelyn toisen julisteen tekstit. Kalervo Mäkisen teoksesta On isät täällä taistelleet saatiin Valma Laakson liikuttava muistelma mukaan näyttelyjulisteeseen. Laitan sen tähänkin:

“Junista tuli väsyneitä, nälkäisiä ja suojaa kaipaavia vanhuksia, äitejä pienine lapsineen, yksinäisiä lapsia ja lääkäriä tarvitsevia sairaita. Heidät ohjattiin koululle, Aurantalolle tai suojeluskunnan tiloihin. Heille täytyi saada ruokaa, pesutilat, vaatteita ja lepotilat. Samaan aikaan saapui paljon sankarivainajien arkkuja, jotka kannettiin aseman toiseen päähän. Välillä saapuivat siirtoväen karjaa tuovat junat. Sekasorto oli täyteen ahdetuissa vaunuissa kauhea. Karjanhoitajat eivät olleet pystyneet luomaan pois lantaa, ruokinta ja lypsy oli vaikeaa. Lehmiä oli poikinut matkalla ja monet vasikat kuolleet.” Nälkäisten lehmien huuto jäi pysyvästi Valma Laakson mieleen.

Sunnuntai 23.5.2021

Kaunis ilma houkutteli väkeä Nautelankoskelle, pidin museota avoinna klo 18 asti, sitten hiljeni. Vierailijoita oli Sastamalasta ja Liettuasta saakka. Lähempääkin kävi tuttuja, Vahdon kotiseutumuseon väki suunnittelee ensi kesän avoinnapitoa. Kerroin, miten meillä suunnitellaan varsinkin Tarvasjoen kotiseutumuseon kohdalla asiat, Vahdon lainamakasiini on tiloiltaan hiukan vastaavanlainen.

 

Sähköautojen latausasema sai tulikasteen, toimi aivan erinomaisesti!

1/1

Lauantai 22.5.2021

Pieniä koululaisia vieraili opettajiensa kanssa museossa, Lea ja Irmeli tulivat auttamaan meitä. Jaoimme koululaiset neljään seitsemän oppilaan ryhmään, niin saimme pidettyä turvavälit oikein hyvin esihistorianäyttelyssä, Aurajokidioraamassa, tuvassa, myllyssä ja luontopolullakin. Kun Terhilläkään ei ollut kiire lähteä kotiin ja ilma on kaunis, pidimme museota avoinna. Varsinaisesti avaamme kesäkuussa. Sain oppaiden työaikalistan väännettyä ainakin alustavaan muotoon ja sovittua perehdytyspäivien aikataulut, siitä se sitten lähtee.

Perjantai 21.5.2021

Eevan kotiseutuportaali on edennyt kirkonkulmalle, se onkin sitten viimeinen kulmakunta. Mietimme jokaisen kylän kohdalla mahdollisia haastateltavia. Lea ja Leena pyöräilivät katsastamaan luontopolun, huomenna tulee koululaisia, joita Lea on luvannut paimentaa luontopolulla. Heikki ja Henrik tulivat tekemään viimeisiä säätöjä aurinkovoimalaan ja sähköautojen latausasemaan. Aloitin kesäoppaiden työaikalistan tekemisen, se onkin tänä vuonna aika haastavaa. Satu toi aineistoja ja sovimme, että hän huolehtii Tarvasjoen kotiseutumuseon yläkerran valaistuksen kuntoon sekä toimittaa yhden mallinuken tuunattavaksi Mikalle. Teuvo kuljettaa.

Torstai 20.5.2021

Meille suotiin vallan ihana mahdollisuus käydä katsomassa kirkon remontin edistymistä. Konservaattori Piitu tuli käymään museolla. Hänen kanssaan tutkittiin Annantuvan kuntoa ja hän antoi meille hyvät askelmerkit, miten hommassa edetään. Piitu oli meillä aikoinaan myllärin saunan siirtourakassa vastaavana rakennuskonservaattorina. Se oli aikamoinen homma vastavalmistuneelle.

 

No, sattumalta kirkon vastuukonservaattorit olivatkin Piitun entisiä kollegoja. Pääsimme katsomaan heidän työtään, kirkosta tulee ihanan esteetön ja valoisa. Saimme luvan ottaa kuvia, muutama tähän oheen Annantuvan seuraksi.

Illalla ajoin vielä Paimioon tarkistuttamaan jauhesammuttimet.

1/1

Keskiviikko 19.5.2021

Aamupäivällä kävin Opintiellä nopsakkaan, vein sinne sijoitettavia esineitä paikoilleen. Sitten olikin Kansalliskirjaston järjestämän Teams-koulutuksen aika, aiheena Time Machine Suomessa. Koulutuksessa pureuduttiin muun muassa arkistomateriaalin digitaaliseen pitkäaikaissäilytykseen. Koulutuksen jälkeen kevään ensimmäinen koululaisryhmä vieraili museossa. Käytiin pienoismallin äärellä läpi sekä arkeologisia tutkimusmenetelmiä että ihmisten elämää kivikaudella. Ulkona ehdittiin kalliomaalausten äärellä vielä puhua kivikauden taiteesta. Tänä vuonna ei koronarajoitusten vuoksi voida tehdä muinaistekniikkaa, mutta oheen muutama kuva menneiltä vuosilta, kun ollaan ammuttu jousipyssyllä, irrotettu pajusta niintä ja punottu narua, koitettu sytyttää tulta jousiporalla ja käsin, kaavittu hirvennahkaa pikkukaapimilla, perattu jokirannassa kaloja piiveitsellä ja ripustettu kalat kuivatustelineeseen, maalattu tikulla omia punamultakuvioita pikkukiviin sekä poltettu hapettomasti koivuntuohesta tervaa. Että kaikenlaista.

9581
1/1

Tiistai 18.5.2021

Museopäivä sujui rauhallisesti, vierailijoita kävi jonkin verran, mutta ei mitään ryntäystä. Irmeli tuli auttamaan jo heti yhdeltä ja Aino koulun jälkeen puoli viideltä. Koska he olivat reippaina kahviossa ja asiakkaiden kanssa, minä ehdin häärätä hirvennahan kanssa. Ei siitä niin hienoa tule kuin silloin 21 vuotta sitten, vähän on nahka reiällinen ja haperokin joistain paikoista. Mutta jonkilainen kuitenkin. Saadaan siitä keskipaikkeilta hyvää nahkanarua kivikauden mallisiin jousiporiin. Taljan tarinaa olen käsitellyt aiemmin viime vuonna, 26.5. ja 18.11. Olisi pitänyt heti viime kesänä olla aikaa laittaa nahka kehikkoon, mutta sellaista aikaa ei vaan löytynyt mistään. Kaksi ensimmäistä kuvaa ovat vuodelta 2000, viimeinen otettu nyt tästä meidän murheenkryynitaljastamme. Jos ehditään loppuviikosta pingottaa talja kehikkoon, niin laitan lisää kuvia.

1/1

Maanantai 17.5.2021

Jokipolkukatselmuksessa saatiin taas reippaasti vettä niskaamme, mutta ei haitannut mitään. Museolla järjestettiin kahvio uuteen uskoon, siirrettiin myyntikirjahyllyt jätskialtaan paikalle ja jätskiallas kirjahyllyjen paikalle. Tämä piti tehdä, koska tilasimme virvoitusjuoma-altaan, joka laitetaan jätskialtaan viereen. Se helpottaa taas kesäoppaiden työtä, ihmiset voivat itse valita juomansa, eivätkä ne toisaalta täytä jääkaappia kokonaan. Taina harjasi ja pesi myllärintuvan kuistin lattian, huomiseksi jää enää vessojen siivous.

Sunnuntai 16.5.2021

 

Tulin siivoamaan hiukan, keittiön ja kahvilan lattiat sain pestyä ja puolet näyttelytilan lattiasta. Pidin taas ovea auki, ja olikin hyvä, sillä Marja-Riitta poikkesi kertomaan missä mennään kyläportaalin kanssa.

Lauantai 15.5.2021

 

Leivoin kolme mustikka-vadelmapiirakkaa ensi tiistaita varten. Samalla kun olin museolla, pidin ovea auki ja ihmisiä kävikin ihan mukavasti sekä museossa että kahvilassa. Aleksi ilmoitti, että heillä on rannan siivoustalkoot ensi viikon kalastuskilpailuja silmällä pitäen, mutta en nähnyt ketään talkoolaista. Ehkä olivat olleet niin aikaisin aamulla, että olivat ehtineet lähteä ennen yhtätoista pois.

Perjantai 14.5.2021

 

Vein loputkin pelakuut tupaan ja tein niille kyltit. Nostin isot nimettömät pelakuut ulos. Nyt on luvattu hyvää ilmaa, niin pärjäävät kyllä. Jos pakkanen uhkaa, niin nostetaan taas sisälle. Kaarinasta jo yksi pienryhmä koululaisia vieraili museossa.

Sain näyttelytilan ja kahvion siihen hanttiin, että maanantaina imuroidaan ja pestään lattiat. Tiistaina aamupäivällä leivotaan, siivotaan vessat ja järjestetään myyntituotteet paikoilleen.

Kyllä se siitä sitten taas.

1/1

Keskiviikko 12.5.2021

 

Ensi tiistaina on kansainvälinen museopäivä. Pidämme museota ja kahvilaa avoinna. Siihen pitää valmistautua. Tilasin jäätelöitä, kahvipapuja ja limonadeja. Päivitin myös ulkotaulun ja ikkunamainoksen tekstit. Veimme jo eilen pelakuita tupaan, kun Juha ja Martti ensin ottivat tuplat pois ja veivät ne ja patterit vinttiin. Pikkuinen talitintti lensi seuraksemme kamjoon. Vähän täytyi askarrella ennen kuin saimme sen turvallisesti takaisin ulos.

Kalervo ja Marja-Riitta kävivät sekä tuomassa aineistoja että hakemassa niitä. He ovat ahkerasti kirjoittaneet tekstejä kotiseutuportaaliin. Kalervo on muun muassa tutkinut kaikkien Horristen talojen historiaa ja kirjoittanut noin 50-sivuisen tarinan Horristen kylän elämästä.

95631
1/1

Tiistai 11.5.2021

Tämmöisen me sitten saimme aikaan. Sadun hieno taitto, Villen esihistoria, tutkimustyötä hurjasti ja tekstien tiivistämistä.

 

Saimme Tarvasjoen karjalaisilta valokuvia yhdistyksen toiminnasta, joita voimme käyttää toisessa julisteessa. Tai oikeastaan kolmannessa. Muutamia esineitä myös saatiin lainaksi täydentämään näyttelyä: vaakunaryijyjä, puhdetöitä (pahkakuppi ja olkikoristeinen rasia), kehystetty valokuvataulu, kaksi standaaria ja raamattu.

Kirjastossa on ollut tarinankerrontaprojekti. Kun pandemian takia ei ole voitu kovin suurille yleisöille esittää, niin Elinan surma -balladista päätettiin tehdä video. Sitä kuvattiin tuvassa koko päivä. Oli ilo seurata ammattilaisten työskentelyä.

1/1
1/1

Maanantai 10.5.2021

Kyllä siinä meni sittenkin vielä koko päivä, kun oikoluimme Tarvasjoen näyttelyn ensimmäistä näyttelyjulistetta. Ja vielä huomenna täytyy katsoa, onko varmasti jokaisen lauseen perässä piste ja jokainen sana kirjoitettu oikein.

Perjantai 7.5.2021

Saatiin kaksi ihanaa lausetta Villeltä Tarvasjoen evakoista kertovan näyttelyn ensimmäiseen tauluun. Esihistoriaosuus oli meillä hyvin lyhyt, ja koska Ville on tutkinut nimenomaan Karjalan alueen esihistoriaa, pyysimme häneltä apua. Nyt ensimmäinen juliste rupeaa olemaan ihan viimeistä silausta vaille valmis.

Torstai 6.5.2021

Kokoonnuttiin vielä Teamsin välityksellä katsastamaan, mitä kuuluu kulttuurille Liedossa. Taija on palannut perhevapaalta kirjastoon ja Lauri kotiutunut Vanhalinnaan. Suvi pitää langat käsissään kunnan kulttuuritoimessa ja Risto Lieto-Opistossa. Yhteinen huomiomme oli, että ny korona-aikana kaikkien kulttuuripalveluiden rooli on entisestään korostunut, kun yhteiskunta on muuten sulkeutunut monien rajoitusten vuoksi. Hieman uskallettiin jo suunnitella kesän tapahtumia, kuten luonnonkukkapäivää ja Lieto-viikkoa ja sen sellaista. Lauri innostui Vanhalinnassa pidettävästä muistelutilaisuudesta kyläportaalihankkeen puitteissa.

Vein stipendikirjat Ilmaristen yhtenäiskoulun historianopettajalle, samalla toin lisää istutusruukkuja taimille ja isompia muovilaatikoita ruukkujen alle, on helpompi kastella kun on monta ruukkua samassa tilassa.

Keskiviikko 5.5.2021

Irmeli toi lisää ruukkuja, voin koulia myös hyvin kasvaneita tomaatintaimia omiin ruukkuihinsa. Jos saadaan pitää perennojenvaihtopäivä, niin joku voi innostua miniluumutomaateistakin. Kurpitsat istutetaan myllärin emännän kasvimaalle, käännetyn lehtikompostin päälle.

1/1

Tiistai 4.5.2021

Eilen kotiin lähtiessäni kohtasin museon pihalla vastuuntuntoisen lenkkeilijän: hän oli kävellyt koiran kanssa ensin maantien vartta ja sitten rantapolkua pitkin matonpesupaikalta museolle. Roskia matkalla oli kertynyt puolikkaan jätesäkillisen verran. Joukossa oli kuulemma paljon myös kasvomaskeja. On outoa, että niitä heitellään luontoon. Ne ovat hyvin vaarallisia kuminauhoineen esimerkiksi pikkulinnuille.

 

Latauspiste tuli ulkoalueella valmiiksi, nyt vielä yhdistetään johtoja ja sulakkeita ynnä muuta tarpeellista ennen kuin otetaan käyttöön. Ensin ajattelin, että jätemaa voitaisiin hyödyntää jotenkin museoalueella. Mutta kun reippaat työmiehet olivat jo maa-aineksen lapoineet lavalle, niin ajattelin sitten, että ehkä on kuitenkin parempi viedä se pois.

 

Sain kirjanpidon tehtyä ja vietyä tilitoimistoon, Opintielle en tänäänkään ehtinyt. 

1/1

Maanantai 3.5.2021

Sähköautojen latauspisteelle vedettiin kaapeli. Siihen tarvittiin avuksi pikkuinen kaivuri. Taina otti videopätkänkin, kun pihalle tuotiin lava jätemaan poiskuljettamista varten.

1/1

Sunnuntai 2.5.2021

Tulin tarkistelemaan paikkoja vapun vieton jäljiltä. Ulkona on hieno ilma, valtavasti retkeilijöitä paikalla. On varmaan ollut vappuattonakin ja eilen illalla, roskikseen oli tungettu nokuroskien lisäksi skumppapulloja.

Annantupa on taas herättänyt paljon mielenkiintoa. Kun aikaa oli, tein tuvalle oman sivun, jossa kerrotaan rakennuksen historiasta ja hiukan asukkaistakin.

1/1

Perjantai 30.4.2021

 

Terhi avustaa seurakuntaa Liedon kirkonkylän kolmen hautausmaan pyhiinvaellusreitin toteutuksessa etsimällä tietoja ja valokuvia. Meillä on pitkä, hyvin toimiva yhteistyö Liedon seurakunnan kanssa. Hautausmaakierroksia on pidetty jo lähes parinkymmenen vuoden ajan, yhteisiä jumalanpalveluksia järjestetään aina ensimmäisenä adventtina ja toukokuussa. Liedon seurakunnan ensimmäinen lainakirjasto luetteloitiin museon kokoelmiin, samoin kiertokouluun liittyvä aineisto ja vanhojen valokuvien kokoelma. Minä pakkailinkin lainakirjaston kirjoja taas arkistoon ja sitten ehdin vielä tehdä keittiön perjantaisiivouksen.

1/1

Torstai 29.4.2021

 

Taina ryhtyi ompelemaan tunnistelappuja tekstiileihin. Ihanan suloisia pikkulapsen vaatteita! Terhi skannasi palautettavia valokuvia, minun aikani kului melko totaalisesti taloushallinnon parissa.

1/1

Keskiviikko 28.4.2021

 

Marja-Riitta toi aineistoja museolle, otin ne vastaan ja laitoin Terhin pöydälle, koska Terhi oli etätöissä. Jaamme tehtäviä ja pyrimme pitämään näppimme erossa toisten kokonaisuuksista, että pysyvät niin sanotusti hanskassa. Marja-Riitan aineistoista vastaa Terhi. Tenho (joka kuuluu myös Terhin vastuualueeseen) piipahti - tosin vain ulkona - tyttärensä ja vävynsä kanssa. Heillä oli omat eväät mukana, kahvi lasipullossa villasukan sisällä niin kuin ennen vanhaan heinäpellolla. Sovimme, että Tenhon tytär haastattelee Tenhoa ja nauhoittaa haastattelun. Se on nykyään helppoa, kun melkein kaikissa uudemmissa puhelimissa on äänentallennusmahdollisuus. Timo ja rouvansa tulivat myös paikan päälle katsastamaan, josko heidän tyttärensä ylioppilasjuhlat voisi pitää Nautelankoskella. Avi:n määrittelemien rajoitusten puitteissa se ehkä onnistuu kesäkuussa. Varattiin päivä alustavasti heille. Tämän lisäksi en paljon ehtinyt kokoelmatyötä tehdä: makkarasarvet, petkelit ja haarukat jäivät odottamaan parempia aikoja...

1/1

Tiistai 27.4.2021

Sinikka (Aurajokisäätiö) ja Tuomo (Härkätien ympäristönsuojeluyhdistys) tulivat kanssamme katsastamaan luontopolun kuntoa. Sovittiin ylimääräisten reittien sulkemisesta ja hake- sekä pitkospuupaikoista.

Matkalla näimme: sammakonkutua, leveälehtisen käenrieskan, nupullaan olevia keltavuokkoja, kukkivia kiurunkannuksia ja valkovuokkoja, mukulaleinikin lehtiä, kolme telkkää, pähkinäpensaita ja pikkutikan koloja.

Matkalla kuulimme: peipon ja harmaapäätikan laulavan. Ja tietysti samalla vietiin haketta polulle.

1/1

Maanantai 26.4.2021

Annantuvan ympäristöön ja jokirantaan tulevan kävelypolun paikkaa katsastettiin kylmässä viimassa. Alustavia suunnitelmia on tehty jo aiemmin, mutta nyt olisi aika ruveta tekemään päätöksiä. Jokiranta on haasteellinen, maastossa on korkeuseroja ja ranta on monin paikoin liian pehmeää polulle. Siirrettävä esiintymislavakin pitäisi saada alueelle niin, ettei aurinko paista suoraan päin katsojia.

Sähköautojen latauspisteen paikka Nautelankoskella varmistettiin takapihan pysäköintialueelle. Sen verran tulee kaivamista, ettei ihan käsipelillä kannata puuhaan ryhtyä. Päätettiin tilata pikkukaivuri kaivamaan sähkökaapelille reitti.

Perjantai 23.4.2021

Pelakuupistokkaiden juuret ovat jo niin pitkiä, että oli hyvä saada ne oikein multaan kasvamaan. Kun maaliskuun lopulla vaihdoin mullat ja siirsin emopelakuut suurempiin ruukkuihin, niin tietysti säilytin vanhat ruukut tarkasti. Nyt en siis tarvinnut kuin salaojitusruukunkappaleita ja multaa. En pessyt vanhoja ruukkuja, ehkä olisi pitänyt. Ehkä olisi pitänyt myös upottaa ne veteen, että oikein olisivat imeneet kosteutta itseensä. Lasittamattomat saviruukut ovat aivan parhaita pelakuille (ja varmaan kaikille muillekin ruukkukasveille). Keramiikaksi poltettu savi on huokoinen ja hengittävä materiaali, se imee itseensä kosteutta ja luovuttaa sitä, kun multapaakku kuivuu.

Ensin siis laitoin salaojitusruukunkappaleita ruukun pohjalle, sitten hiukan multaa ja hyvät juuret kasvattanut pistokas ruukkuun. Sitten lisää multaa - ei kuitenkaan laitoihin asti, pieni kasteluvara helpottaa hoitamista. Ja hyvä on pitää mielessä vanha kunnon muistisääntö: Vaikka järvenpohjaan sateella istuttaisi, niin kasteltava on!

1/1

Torstai 22.4.2021

Soile soitti aamulla, hän oli käynyt Annantuvalla kävelyllä ja huomannut, että varastorakennuksiin oli murtauduttu. Menimme - Terhi, Juha, Reko, Timo ja minä - tutkimaan tilanteen ja korjaamaan vauriot. Onneksi ei ollut sen suuremmasta ilkivallasta kysymys ja lukotkin saatiin takaisin paikoilleen hyvin. Juha laittoi vielä varmuuden vuoksi pattingin ovien suojaksi. Sinivuokot kukkivat ihanasti Annantuvan metsikössä, kuva ei tee niille oikeutta.

 

Samalla sitten kun kirkonkylässä olimme, kävimme moikkaamassa Esaa, joka iloisena kukkakioskissa palvelee kaikkia kukkien ystäviä. Otin Esasta pienen videopätkänkin. Sen voi katsoa Tarinoita ja muistoja -sivulta. Sirkka ilmoitti, että Fölin kesäaikatauluja olisi kunnantalolla meitä varten laatikollinen, menimme siis samalla keikauksella hakemaan senkin. Vaikka laatikko oli pieni, niin se painoi yllättävän paljon. Harri oli huolissaan meidän työhyvinvoinnistamme ja gentlemannina auttoi saamaan laatikon kyytiin.

1/1

Keskiviikko 21.4.2021

Nyt on jo oja kaivettu sähköauton latauspisteelle tulevaa kaapelia varten. Niin ne asiat etenevät, jospa jo ensi viikolla olisi valmis. Selvittelin livekamera-asioita, jos saisimme jonakin päivänä semmoisenkin aikaiseksi näyttämään suoraa kuvaa (ehkä myös ääntä?) kosken kuohuista. Iltapäivä menikin sitten Ekologinen museo -etäkoulutuksessa.

1/1

Tiistai 20.4.2021

 

Haketta tehtiin ja vietiin jo myös itäpuolen polulle. Juha sahasi muutamia pahasti polun päälle kaatuneita runkoja pois. Samalla katsastettiin, mihin kohtiin tarvitaan pitkospuita ja mihin riittää hakekerros. Martti laittoi paksumpia rungonpätkiä seinustalle kuivumaan. Iltapäivällä lähdimme Tarvasjoelle maatalousesineitä ihmettelemään. Niin hienoja kuin vanhat koneet ovatkikin ja tekisi mieli liittää kaikki museon kokoelmiin, niin valitettavasti emme voi. Meillä ei ole isoille esineille kunnollisia säilytystiloja. Lähetin kuvia Sarka-museoon, jos heillä olisi mahdollisuus ottaa nämä Tarvasjoen koneet talteen.

Kerroin 4.2. Varsinais-Suomen kulttuurirahastolta haettavista apurahoista. Valitettavasti tällä kerralla meidän hakemustamme ei hyväksytty. Se aiheuttaa nyt hieman mietintää ja talousarvion uudelleen tarkastelua.