top of page
Museonjohtajan päiväkirja 2022

On mukava lukea jälkeenpäin, mitä kaikkea sitä on tullut tehdyksi. Sitä usein myös kysytään minulta: mitä te teette kun museo on kiinni? Suurin osa museotyöstä tapahtuu näkymättömissä, kulissien takana. Lopputulokset näkyvät näyttelyissä ja nykyään yhä useammin erilaisten sähköisten palvelujen kautta. Nämä pienet päiväkohtaiset muistiinpanot toivottavasti avaavat museotyön monipuolisuutta.

Museonjohtajan päiväkirja 2023

Museonjohtajan päiväkirja 2021

Museonjohtajan päiväkirja 2020

Lauantai 31.12.

Näin vuoden viimeisenä päivänä on hyvä luoda pieni silmäys kuluneeseen vuoteen, kun luettelotiin ja järjestettiin kokoelmia, rakennettiin näyttelyitä, tyhjennettiin vinttejä, siirrettiin isoja esineitä makasiinisäilytykseen, korjattiin kattoja, rännejä ja kameroita, hankittiin uusi hylly myyntituotteille ja uudet hanat WC-tiloihin, järjestettiin talkoita, tapahtumia ja koululaispäiviä, leivottiin ja siivottiin, hoidettiin pelargoneja, torjuttiin vieraslajeja, kylvettiin ja korjattiin satoa, avattiin jokipolku ja esiintymislava, tehtiin vauriokartoitus ja kustannusarvio Annatuvalle, uusittiin sulkujen nostomekanismi, siirrettiin kiviä pois vesiaukon edestä ja kiinnitettiin patokiviä, uusittiin loputkin välpät, huollettiin turbiini, puhdistettiin vesikanava ja turbiinisäiliö, dokumentoitiin kulttuuriympäristöä ja aktivoitiin vapaaehtoisia, ohjattiin harjoittelijoita ja tuettiin pitkäaikaistyöttömiä, osallistuttiin koulutuksiin ja järjestettiin niitä, hankittiin kävelysauvoja ja pidettiin huolta työntekijöiden hyvinvoinnista, julkaistiin Liedon kylistä ja kaupunginosista kertova kotiseutuportaali, osallistuttiin ukrainalaisten kotouttamiseen sekä tietysti pidettiin museoita avoinna niin Tarvasjoella kuin Nautelankoskellakin.

Torstai 29.12.

Aika on mennyt Kotiseutuportaalisivuston viimeistelyyn. Tänään julkaisimme sen. Tästä on hyvä jatkaa.

Maanantai 19.12.

Joulukuu on ollut aika haipakkaa. Koskikirkko pidettiin kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ja edustajiston kokous heti perään maanantaina. Vanhalinnaan kokoonnuttiin torstaina ilmastolupauskokoukseen ja elokuvantekijöiden kanssa palaveerattiin lauantaina. Muinaistekniikan opiskelijat vierailivat museossa viime viikon tiistaina ja Kalervo toi uusia runokirjojaan museolle torstaina.

 

Byrokratia vie näin loppuvuonna paljon aikaa, erityisesti Annantuvan hanke on työllistänyt meitä paljon. Kotiseutuportaalikin vaatii vielä loppurutistuksen ennen julkaisemista. Kirjat ovat nyt joutuneet odottelemaan vuoroaan.

Torstai 1.12.

Kokoelmien järjestämistä ja kuun vaihteen raportteja. Taina hoiti pelakuut ja auttoi yhden kirjahyllyn kasaamisessa, kun vaihdettiin umpipääty auditorion hyllyyn.

Keskiviikko 30.11.

Taina ja Teemu tulivat amerikkalaisen 4H-nuoren kanssa käymään museolla, Emma opasti ansiokkaasti. Muuten keskityimme kokoelmiin, Terhi valokuviin, Johanna postikortteihin, Anne tekstiileihin ja Jonna kirjoihin. Timo aloitti lyhtyjen täyttämisen ja koekäytön sunnuntaita varten.

Tiistai 29.11.

Biodiversiteettialueen lehdistötilaisuus pidettiin melko sumppuisessa säässä. Samalla kun siellä suunnalla olin, kävin hakemassa toimimattomat kyntteliköt Annantuvasta, jospa niistä vielä saisi... Yksi onneksi toimii vielä.

Maanantai 28.11.

Eevan kanssa käytiin läpi Kotiseutuportaaliaineistoja. Sitten - pitkästä aikaa - jumpattiin Callaneticsin tahtiin.

Perjantai 25.11.

Pirkko haki kirjoja Liedon sotaveteraanien perinteisten jouluarpajaisten voitoiksi. Muutenkin päivä kului kirjojen parissa.

Torstai 24.11.

Tänään oli kokoelmien järjestämispäivä. Lähetin vahtolaisille kyselyn, ottaisivatko Vahdon nuorisoseuran näytelmäkirjaston, kun ei oikein ole meidän keruualuettamme. Näyttelyhylly saatiin alustavasti aakkosjärjestykseen, pientä hienosäätöä vielä...

Keskiviikko 23.11.

Palaveripäivä alkoi elokuvan tekijöiden kanssa ja jatkui Kotiseutuportaalin ohjausryhmän kanssa.

Tiistai 22.11.

Timo on aloittanut tuplien laittamisen myllärintupaan. Jonna järjestää romaaneja aakkosjärjestykseen. Muu kirjojen järjestäminen ei paljon edistynyt kaikenlaisten byrokraattisten tehtävien vuoksi.

Maanantai 21.11.

Terhi keskittyi tiedotteen tekemiseen. Liitimme Kyöstilän biodiversiteettialueen perustamisen osaksi Varsinais-Suomen museoiden ilmastolupaushanketta. Tästä pidetään lehdistötilaisuus, ja sitä varten täytyy tehdä kutsu ja tiedote medialle. Maija teki pohjan, ja sitä muokattiin yhdessä. Lähetettiin tarkastettavaksi Anitalle, Ismolle ja Päiville, jotka tiedotteessa myös mainitaan. Terhi halusi sellaisen kuvan, kun istun työpöytäni ääressä kirjapinojen takana niin, että hiukan päälakea vaan näkyy. Mutta kyllä sekin siitä sitten...

Sunnuntai 20.11.

 

Onneksi Emmalle sopi tulla hiukan aikaisemmin töihin. Hän leipoi suklaakakun ja omenapiirakan, pesi vessat ja jäätelöaltaan. Uudella kahvimyllyllä saa jauhettua tarkan grammamäärän, kokeiltiin ja hyvää tuli! Sepon esitelmä keräsi asiasta kiinnostuneen yleisön, joka jo innolla odottaa ensi kesän näytelmää.

Lauantai 19.11.

 

Tulin vielä järjestämään hyllyjä, mutta nyt täytyi vaan laittaa kirjat paikoilleen ja jättää kirjaaminen ensi viikkoon.

Perjantai 18.11.

 

Kirjojen järjestäminen on niin hidasta puuhaa, että ei saada sunnuntaiksi kaikkia hyllyjä valmiiksi. Varsinkin, kun tulee kiiloina muita asioita hoidettaviksi. Muun muassa kaupungin taidekokoelma vaati tänään hiukan huomiota osakseen.

Torstai 17.11.

 

Pahkamäen ekaluokkalaiset kävivät vuorostaan tutustumassa vesivoimaan. Siinä sivussa etsittiin myllärin emännän karanneet pikkupossut ja ihmeteltiin lepakoiden talvehtimista. Loppupäivä kului kokoelmien parissa.

Keskiviikko 16.11.

 

Eeva on ottanut kulttuuriympäristövalokuvia Tarvasjoella nyt kun lehdet ovat pudonneet puista. Terhi järjesti niitä paikoilleen ja muitakin valokuvia. Ilmastolupaushankkeelle tehtiin oma sivunsa projektien alle, järjestettiin samalla sivut uudelleen vähän informatiivisempien otsikoiden alle.  Minä pähkin kirjahyllyjen kanssa. On tuollainen sikinsokinenkin kirjahylly omalla tavallaan mielenkiintoinen.

Tiistai 15.11.

 

Lähikoulun 2-luokkalaisten kanssa tutustuttiin vesivoimaan aamupäivällä. Ilmastolupaus ja siihen liittyvät asiat olivat tapetilla iltapäivällä. Maija tuli paikan päälle, kun ei saatu etäyhteyttä toimimaan. Jouduimme soittamaan atk-tukeen, ja kyllähän se ongelma pienen pähkäilyn jälkeen ratkesi. Uusi jääkaappi saapui ja laitettiin paikoilleen. Härkätien ympäristönsuojelyhdistys kokoontui illalla vielä vuosikokoukseen.

Maanantai 14.11.

Välppä oli taas kerännyt paljon joen tuomaa roskaa, mutta heinähangoilla siitä selvittiin. Iso möykky vaati nostovoimaa eri suunnista, mutta kyllä sekin sieltä ylös saatiin, kun aikamme ährättiin.

Sunnuntai 13.11.

 

Voi hyvänen aika, kylläpäs nyt kaikki hajoaa, kahvimylly ei suostunut toimimaan lainkaan. Onneksi Emman äiti oli kiltti ja toi meille kotoa kahvia, niin pärjättiin.

Perjantai 11.11.

 

Kaikenlaisia vastoinkäymisiä. Keittiön jääkaappi on jo pidemmän aikaa ollut hiukan kiikun kaakun, ja nyt tuntui, että ei pidä kylmänä vaikka laitetaan maksimille. Sähköäkin taitaa kulua aika paljon. siispä ei muuta kuin jääkaappi pois paikaltaan, sivuseinä ja yläkaappi pois ja maanantaina tulee uusi jääpakastinkaappi tilalle. Saadaan erityisruokavaliotarjottavat jatkossa omaan pakastustilaansa, eli ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Torstai 10.11.

 

Viikko on kulunut tiiviisti kokoemien järjestämisen parissa. Satu ehti kuitenkin kokeilla, miten taiteen avulla voisi hahmottaa kulttuurimaiseman muutosta. Piirrettyä lisättyä todellisuutta Penttilästä, olkatten hyvä:

Maanantai 7.11.

Postikorttien luettelointia, valokuvatietojen täydennystä, varmuuskopiointia, hankeaineistojen läpikäymistä, ojarumpujen avaamista pudonneiden lehtien aiheuttamista tukoksista. Ja päiväkirjan kirjoittamista.

Eeva lähetti kivoja kuvia Maritasta ja Kalervosta. He ovat olleet Tarvasjoella dokumentoimassa kulttuuriympäristön muutosta ja valokuvaamassa vanhoille kuville nykypäivän pareja. Hiukan oli etsimistä ja haasteita joissakin paikoissa.

Perjantai 4.11.

Johanna piti etäpäivän ja jatkoi Loukinaisten kouluun liittyvän haastattelun litterointia. Museolla jatkui valokuvien parissa puuhailu. Kulttuuriympäristön dokumentointikuvia on hyvä välillä myös päivittää. Kulttuuriympäristö muuttuu ja muutosta käydään kuvaamassa, mutta muutoksia on hyvä kirjata myös jo kuvattujen kuvien luettelointitietoihin. Aiemmin dokumentoidut kulttuuriympäristöt voivat muuttua rakentamisen seurauksena tai kun joku rakennus puretaan, romahtaa tai muuten tuhoutuu esimerkiksi salaman syttyttämässä tulipalossa. Alla olevat valokuvat on otettu Saukonojantien varrelta Pettisistä, Penttilän tilan kohdalta. Vanhimmat kuvat Penttilän rakennuksista ovat oletettavasti 1920-luvun alkupuolelta. Uudempi kuva, jossa autioitunut Penttilän talo näkyy kuvan vasemmassa laidassa, on vuodelta 2014. Rakennusten välistä näkyy keltaista Prusilan taloa. Uusin kuva, jossa Penttilän rakennuksia ei enää ole, ja Prusilan talo on kokonaan näkyvissä, on tämän vuoden marraskuulta.

Torstai 3.11.

Tarja kävi pitämässä kolmikantapalavereja. Johannalla oli etäpäivän litteroinnin jälkeen taas postikorttipäivä. Timon työsarkaa olivat mylly ja pihatyöt. Vesikatkon jälkeen putkissa oli reilusti ilmaa. Taina kävi läpi kaikki hanat ja vessat ja päästi niistä vuorotellen, varovasti ja pikkuhiljaa vettä valumaan, kunnes kaikki toimivat jälleen normaalisti. Ei tarvitse sitten sunnuntaina museovieraiden pelästyä paukkuvia putkia. 

Valokuvien järjestäminen ja uudelleennumerointi jatkuu. Kun kuvia alettiin luetteloida, ei osattu ajatella, kuinka paljon niitä museon kokoelmiin vuosien aikana kertyy. Varsinkin digitaalisen lahjoittamisen mahdollisuus kartuttaa valokuvakokoelmia, kun lahjoittaja ei joudu luopumaan alkuperäisistä paperikuvistaan, vaan lainaa ne museolle digitoitavaksi. Valokuvat on luetteloitu peräkkäisille päänumeroille. Lahjoittajat ovat saaneet omat päänumeronsa, ja esimerkiksi hankkeen aikana kuvatut dokumentointikuvat on luetteloitu juoksevasti omalle päänumerolle. 

 

Myöhemmin tämä numerointi on todettu käytössä hankalaksi, joten päätimme uudistaa valokuvien numeroinnin kokonaan. Nyt valokuvat on jaettu neljään kategoriaan: kulttuuriympäristön dokumentointi, museon oman työn dokumentointi, julkiset kokoelmat ja yksityiset kokoelmat. Kultturiympäristökuvat saavat kylän mukaisen päänumeron, kiinteistön mukaisen alanumeron ja kaikki tätä kiinteistö koskevat kuvat saavat juoksevan yksilöintinumeron. Näin eri kylien kuvat on helppo löytää ja saman kylän eri kiinteistöjen kuvat löytyvät samasta paikasta omista kansioistaan. Kunhan ne ensin siirretään omille paikoilleen ja numeroidaan kuvat sekä kansioihin että luettelointitietokantaan. Mutta vähitellen asia etenee. Jälleen muutama kokonaisuus löytyy helpommin. 

Keskiviikko 2.11.

Vesi poikki, etäpäivä.

Tiistai 1.11.

Pekka on tehnyt suuren työn käydessään läpi Kalevin lahjoittamia kuvia Liedon kylien rakennuksista. Kalevi on ennen lahjoitusta tunnistanut valokuvia tätinsä kanssa ja merkinnyt tiedot muistiin. Nyt Pekka vielä tarkisti kuvat omalta osaltaan. Muutama aiemmin tunnistamaton kuva sai merkinnän kylästä ja talosta, osan tietoja korjattiin ja osan tiedot tarkentuivat.  Seuraavaksi kuvat järjestetään niin, että saman kylän kuvat ovat peräkkäin, tunnistamattomat kuvat viimeiseksi. Sen jälkeen kuvat numeroidaan museon luettelointinumeroilla. Ja sitten päästäänkin luetteloimaan.

Maanantai 31.10.

Talviaika on alkanut, mutta aurinko paistoi niin kirkkaasti, että päätimme Johannan kanssa pitää päivän alkajaisiksi pienen siivoustuokion. Kaunis aurinko lämmittää, mutta paljastaa myös kaikenlaista. Taina siirsi pelakuut myllärintuvasta Lauri Nautelan museon kahvioon ja auditorioon talveksi turvaan. Hän ehti myös tyhjentää ulkoroskikset. Timo hoiti myllyn turbiinin rasvauksen ja teki pihatöitä.

 

Siivouksen jälkeen keskityttiin Johanna kanssa loppupäivä kokoelmiin eli valokuviin ja postikortteihin. Pekka tuli tunnistamaan valokuvia, se homma jatkuu vielä. Yhden valokuvakokoelman järjestäminen ja numerointi tuli valmiiksi. Lahjoitukseen kuuluu esimerkiksi viereinen kuva Liedon kirkosta ennen vuoden 1902 laajennusosan rakentamista. Kuvassa näkyy itäseinän ikkuna sekä maalauskoristelut. Laajennuksen myötä itäseinä puretiin ja kirkon päätyyn rakennttiin tiilinen uusgoottilainen kuori.

Perjantai 28.10.

No niin, 0- ja 1-luokat ovat muutamaa kirjaa vaille hyllyissä, ensi viikolla on hyvä aloittaa 2-luokasta. Johanna etsi valmiiksi ensi maanantain valokuvatunnistusta varten tiedot. Vilma laittaa Tarvasjoen kyliä Kotiseutuportaaliin. Niitä on 26.

Torstai 27.10.

Nyt ollaan kirjojen kanssa jo siinä vaiheessa, että voidaan alkaa täyttää pikku hiljaa tietokirjojen hyllyjä. Luokat 0,0 - 0,4 saatiin mukavasti hyllyille. Sitten tuli hiukan tenkkapoo, kun osa luokan 0,5 kirjoista on näyttelytilan kirjastonurkassa. Päätettiin, että ei jätetä niitä varten tilaa käsikirjaston hyllyille, vaan kirjataan saatetietoihin paikaksi näyttely, sieltä ne sitten löytyvät tarvittaessa.

Keskiviikko 26.10.

Hetken pystyimme keskittymään kokoelmien hoitoon, Terhi valokuvakokoelman ja minä kirjakokoelman. Muutama esinekin löysi paikkansa säilytystiloissa.

Tiistai 25.10.

Terhi päivitti tilastotietoja. Mietimme, miten olisi paras kirjata sellaiset lahjoituserät, joita ei oteta vastaan. Niitä ei (vielä) kysytä Museoviraston tilastokeruussa, mutta ryhdyimme kirjaamaan oman mielenkiinnon vuoksi myös torjutut lahjoitukset. Tein ja lähetin edustajiston kokouskutsun, mutta koska juuri loppusuoralla tuli pieni häiriö, lähetinkin vanhalla otsikolla. Onneksi Eliisa heti huomasi, ja sain pikaisesti korjattua otsikkoriville oikean päivämäärän ja kellonajan. Tämmöisiä mokia sattuu helposti, kun tekee vanhoille pohjille asioita. Illalla hallitus kokoontui pohtimaan ensi vuoden talousarviota ja toimintasuunnitelmaa.

Maanantai 24.10.

Varsinais-Suomen museoiden Ilmastolupaus -hanke kokoontui teemalla ekologinen sähkö. Puheenvuoroja oli aurinkopaneeleista ja niiden käytöstä museomiljöössä. Aurinkovoiman lisäksi tutustuimme vesivoimalaan ja hiukan katseltiin lahoaitaakin. Ruuaksi tarjottiin kasvissosekeittoa ja kahvin kanssa vegaanista suklaakakkua.

Sunnuntai 23.10.

Tulin jo hyvissä ajoin, koska kirjat vaativat nyt paljon huomiota osakseen. Klas poikeksi ja kertoi Outokummun uutisia. Kävin kaupassa hakemassa huomista varten tarvikkeita. Emmalla piti kiirettä, mutta hän lupasi jäädä niin pitkäksi aikaa, kuin tarve on. Leivotaan yksi vegaaninen suklaakakakku, yksi tavallinen kasvispiirakka ja yksi gluteeniton piirakka puoliksi kasvis/kinkku.

Lauantai 22.10.

Olipa hyvä, että tulin käymään, intialainen museovieras oli kovin tyytyväinen, kun olikin museo avoinna. Laurikin poikkesi, juteltiin hiukan Tarvasjoen asioista, ennen kaikkea maisemanmuutosvalokuvanäyttelystä.

Perjantai 21.10.

Päivä kului kokoelmien parissa, järjestelin kirjoja. Erottelin kaksoiskappaleita ja poistettavia kirjoja omiksi pinoikseen. Aloitin Laurin kirjojen järjestämistä, mutta hiukan miettimistä vaatii. Hyllytila on rajallista.

Torstai 20.10.

Jonna täytti tien kuoppia ja Timo hoiti vesivoimalan rasvauksen ja teki biodiversiteettikylttiin reiät, että saadaan se tolppaan kiinni. Jonna ja Timo kävivät kiinnittämässä taulun paikoilleen. Muutama museovieras poikkesi, Anne palveli heitä ystävällisesti. Muuten Anne on keskittynyt tekstiilien kirjaamiseen, Johanna postikortteihin, Satu valokuviin ja minä kirjoihin.

Keskiviikko 19.10.

Kirjojen uudelleen numerointi ja järjestäminen on hidasta puuhaa, ainakin näin aluksi. Sain hyllyihin sijoitettua 62 nidettä. Sitten menimmekin Annantuvalle. Laitettiin biodiversiteettikyltin tolppa paikoilleen ja tyhjennettiin räystäskouruja.

Tiistai 18.10.

Kokouskutsun laatimisen jälkeen oli hetki aikaa järjestää kirjakokoelmaa. Laurin kirjakokoelmassa on noin 8 000 nidettä, lisäksi on pienempiä kokoelmia eri lahjoittajilta ja sitten vielä omat hankinnat, lähinnä ammattikirjallisuutta. Aloitin ammttikirjallisuudesta. Ne sijoitetaan ensimmäiseen hyllyväliin käytön helpottamiseksi. Täydensin pyynnöstä Kotiseutuportaalin maksatushakemusta.

Maanantai 17.10.

Aamupäivän byrokraattisten koukeroiden jälkeen pystyin hetken keskittymään kokoelmien järjestämiseen. Kokoelmienhoitohuoneessa rupesikin olemaan jo lievä ahtimus ja säilytystiloissa lievä kaaos.

Perjantai 14.10.

Päivä kului virallisten asioiden hoitamiseen, laskujen maksamiseen ja muuhun byrokratiaan.

Torstai 13.10.

Museologian opiskelijat vierailevat syksyisin Nautelankosken museossa teemalla "Museo yhteisössään". Tänään kerroimme heille Liedon museon yhteistyökuvioista ja ylipäätään kaikesta, mitä museotyö Liedossa pitää sisällään. Meillä oli hienoja pohdiskeluhetkiä muun muassa osallistavasta opastuksesta, jossa ikään kuin ei olekaan perinteistä yhtä opasta, jota vieraat kuuntelevat, vaan kaikki osallistuvat opastukseen. Tuvassa Terhi kertoi ihania folkloretarinoita, pirunkynnyksestä ja paholaisesta, joka voi suu auki nukkuvalta varastaa sielun. Käytiin muinaismuistoalueella ja ihailtiin koskea, sitten Vilma opasti myllyssä. Sahan raunioilla ja jokirannassa puhuttiin maiseman merkityksestä.

Keskiviikko 12.10.

Terhi järjesti valokuvalahjoituksia omiin kansioihinsa ja minä tein taloushallintoa. Johanna jatkoi postikorttien parissa ja Anne tekstiilien. Anne myös asensi Zoomin uuteen kannettavaan, vanha kannettava kun sanoi itsensä lopullisesti irti.

Tiistai 11.10.

Tehtiin Timolle oma kansio, johon hän laittaa valokuvia eri työvaiheista, kun hän valmistaa puisia koruja museon myyntituotteiksi. Alotettiin raportin kirjoittaminen. Valittiin sopivia kuvia, joihin hän kirjoittaa selostuksen. On hyvä aina välillä miettiä, mitä tekee ja miksi.

Maanantai 10.10.

Taina haravoi sisäänkäynnin edustan niin, että haravanjäljet näkyvät hiekassa. Vilma valmisti iltaryhmää varten kolmea eri versiota pastasalaatteja: yhdessä oli tonnikalaa, toisessa vuolusavukanaa ja kolmas oli gluteeniton kanasalaatti. Hän teki myös saaristolaisvoileipiä, joihin tuli päälle juustoa, kinkkua, salaattia, tomaattia ja kurkkua. Terhi haki kasvimaalta persiljaa koristeeksi. Terhi myös kuorrutti Emman leipomat suklaakakut. Kun Vilma joutui lähtemään, tuli Irmeli avuksi. Minä jouduin vielä uudelleen käymään lamppukaupassa ostamassa himmennettäviä lamppuja auditorioon, nyt toimivat kaikki.

Sunnuntai 9.10.

Toin kauppaostokset museolle huomista varten, Emma leipoi omenapiirakkaa ja suklaakakkuja. Museovieraita kävi yli 70, osa aivan Saksasta saakka.

Lauantai 8.10.

Välpät keräävät joen tuoman roskan. Kun puun lehtiä on paljon, ne tukkivat kanavan, silloin pitää ottaa heinähanko ja harava ja koukkia röhnät pois. Koko päivä siinä meni, työ herätti myös museoalueella vierailevien kiinnostuksen. Harava jäi jumiin välpän tankojen väliin, onneksi Henna ja Niilo olivat reippaita ja auttoivat.

Perjantai 7.10.

Järjestettiin auditoriossa niin, että sinne mahtuu pöytien ääreen riittävästi ihmisiä maanantaina. Siivottiin muutenkin, pestiin lattiat ja vietiin taas ylimääräistä kertynyttä tavaraa pois.

Torstai 6.10.

Jonna pesi auditorion portaat ja lattian sekä imuroi tuolit. Kannoimme radioamatööripöydän tavaroineen pois tieltä. Maanantaina tarvitaan pöytätilaa noin 20 henkilölle auditoriossa. Terhi palautti lahjoittajan aineistoja ja tarkisti hänen kanssaan vielä tiedot. Johanna tarkisti Taimelasta tuotujen esineiden luettelointitietoja ja otti valokuvia esineistä, sitten voidaan viedä paikoilleen säilytystiloihin. Minäkin sain pitkään odottaneet ukrainalaiset kolikot luetteloitua ja paikoilleen. Taina täytti kuoppia tiessä, Timo hoiti myllyn ja haravoi. Yhden puulaatikon poistimme esinekokoelmista, siirsimme sen häkkivarastoon käyttöön.

Keskiviikko 5.10.

Tuomas vaihtoi myllyn paloilmaisimet, Timo oli hänellä assistenttina. Osa ilmaisimista on aivan katonrajassa, tarvittiin taas pitkät tikkaat. Vein Marjaanalle vielä tarkistusta odottavien taidekokoelman teosten listat. Hain kortiston Opintieltä, samalla toin laatikollisen Liedon historiateoksia museolle. Jonna pesi ikkunat, laitettiin myös hyllyjä säilytystiloihin. Anne kirjasi tekstiilejä ja Johanna luetteloi postikortteja.

Tiistai 4.10.

Timo ja Jonna laittoivat Annantuvalla vesiputkia paikoilleen. Tarja käväisi, annoin hänelle tehtäväksi tarkistaa Kisällin taideteokset. Tyhjensin auditorion. Täytin kaavakkeita. Vein liitupiiput takaisin säilytystilaan omille paikoilleen. Päivitin näyttelysivut ja avoinnaolot. Printtasin huomista varten kaupungintalon, Valmakodin ja Amandakodin tarkistettavat teokset.