top of page
Museonjohtajan päiväkirja 2023

On mukava lukea jälkeenpäin, mitä kaikkea sitä on tullut tehdyksi. Sitä usein myös kysytään minulta: mitä te teette kun museo on kiinni? Suurin osa museotyöstä tapahtuu näkymättömissä, kulissien takana. Lopputulokset näkyvät näyttelyissä ja nykyään yhä useammin erilaisten sähköisten palvelujen kautta. Nämä pienet päiväkohtaiset muistiinpanot toivottavasti avaavat museotyön monipuolisuutta.

Museonjohtajan päiväkirja 2022

Museonjohtajan päiväkirja 2021

Museonjohtajan päiväkirja 2020

Perjantai 27.1.

Vein yhden ikälopun tietokoneen Kisällikellariin ja kävin samalla kaupassa. Kaakao oli aivan loppu, ja se tuntuu nyt maistuvan pakkassäällä. Muutakin täydennettävää oli. Valokuvakokoelmien järjestäminen oli muuten päivän teemana.

Torstai 26.1.

Yläkerran toimistohuone on nyt siivottu. Seuraavaksi pääasiallisen siivouskohde on luiska. Jonna pesi kahvion ja näyttelytilan lattiat, taas on ihanan siistiä ja valoisaakin, kun aurinko paistaa.

Keskiviikko 25.1.

Siirryimme pörssisähköön. Täytettiin seurantatiedot Hyrrään myös Kotiseutuportaalin osalta. Illalla pieni ryhmä naapurikunnasta vieraili museossa. Laurin keruualue ulottuu Aurajokivarressa Aurasta Maariaan, oli mukava kertoa vieraille myös heidän omasta esihistoriastaan.

Tiistai 24.1.

Pertti tuli luetteloimaan Laurin kirjastoa, olipa taas muutama syvällistä tutkimustyötä vaativa teos joukossa. Irmeli puolestaan luetteloi Laurin lehtikokoelmaa. Olisipa mukava saada näyttelyynkin muutama vanha lehti esille, Irmeli löytää aina joitakin tähän päivään sopivia artikkeleita. Nyt ovat käsittelyssä 1930-luvun urheilulehdet.

Opintiellä tekstiilihuone rupeaa olemaan niin järjestyksessä, kuin nyt pystyy olemaan. Kangaspuuhuoneeseen tarvitaan lisää hyllytilaa, niin saadaan kaikki esineet kauniisti paikoilleen.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Maanantai 23.1.

Niklas kävi katsastamassa takaoviongelmaamme. Kyllä siitä selvitään.

Sunnuntai 22.1.

Emmalla oli muuta menoa, tulin pitämään museota avoinna. Päivä oli kiireinen, mutta ehdin kahvinkeiton ja tiskaamisen lomassa kertoa esihistoriasta kiinnostuneille vieraille Kukkarkoskesta ja Aurajokilaakson menneisyydestä.

Lauantai 21.1.

Tulin puhdistamaan välpän puolenpäivän aikaan. Kiinnostuneita katselijoita oli niin paljon, että tuli mieleen aivan saunakaivaukset joskus taannoin. No, kerroin sitten aina välillä yleisölle, mitä teen ja miksi: siitä tulikin sitten välpänpuhdistustyönäytös.

Perjantai 20.1.

Anne aloitti esineiden puhdistamisen ja luetteloinnin. Terhi opasti alkuun. Viikonlopun avoinnapitoa varten katsottiin paikat kuntoon, Terhi pesi WC:t ja minä siirsin näyttelytilasta ylimääräiset esineet pois silmistä.

Torstai 19.1.

Yläkerran toimistohuoneen hyllyt rupeavat olemaan mukavasti järjestyksessä. Siivoamisen lomassa byrokratiakin tuli hoidettua ajan tasalle. Tainalle katsottiin uusi valokuvakokonaisuus käsiteltäväksi. Isot tiff-kuvat vievät niin paljon tallenustilaa keskuskoneelta, että niistä tehdään pienemmät käyttöjpg:t. Tiffit siirretään ulkoisille kovalevyille, joista niitä voidaan tarvittaessa hakea.

Keskiviikko 18.1.

Välppä kerää nyt koko ajan valtavasti oksia ja muuta joen tuomaa. Jonna ja Timo puhdistivat ritilät, ettei muodostu patoa vesikanavan ja tubiinisäiliön väliin.

Tiistai 17.1.

Reippaat työmiehet saapuivat paikalle ja luiskan katon korjaus alkoi. Mietimme samalla jonkinlaisen pienen katoksen rakentamista, että vastaisuudessa välttyisimme vesiongelmilta. Pidettiin palaveri ensi kesän näytelmästä Sepon, Esa-Matin ja näyttelijöiden kanssa. Anssi ja Matti olivat ensimmäistä kertaa paikan päälle, heille esiteltiin Lauri Nautelan museon lisäksi mylly ja tupa sekä ihailtiin tietysti luontoa.

Maanantai 16.1.

Läsnäoloraportit lähetetty, paloilmoiitimen kuukausikokeilu tehty. Vapaaehtoiset Ilmarisista tulivat käymään, Terhi kirjasi ylös muistitietoa Ilmaristen Säästöpankista ja samassa liiketilassa olleista kioskista ja kaupasta.

Sunnuntai 15.1.

Tulin Emman avuksi avoinnapitoon. Ja hyvä niin, koska havaitsimme, että luiskan yläosan oven päältä tuli vettä sisään. Soitin heti Jarkolle, joka järjesti saman tien korjaajan paikalle katsastamaan tilanteen.

Perjantai 13.1.

Vettä virtaa niin paljon myllylammen sulkujen yli ja sivuitse, että piti avata ohivirtausluukkua. Talja toimi hienosti. Alkuun vesi painoi sulkua niin paljon, että tarvittiin kaksi käsiparia vetämään ketjua, mutta sitten helpotti ja saatiin sen verran sulkua auki, ettei ole enää rakennuksilla tulvavaaraa.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1

Torstai 12.1.

Alkuvuosi on kulunut kokoelmien ja yleisten huoltotöiden parissa. Kaappeja on tyhjennetty ja järjestetty tavaroita paikoilleen, lattioita on tehopuhdistettu ja laitettu hoitoainetta suojaksi, palaneita lamppuja hankalissa paikoissa on myös pystytty vaihtamaan. Perttikin pääsi taas auttamaan kirjojen luetteloinnin kanssa.

Sunnuntai 1.1.

Vesi on niin korkealla joessa, että virtaa yli sivu-uoman sulkujen. Tulee ihan mieleen yksi uusivuosi kauan sitten, kun kammettiin sulkuja ylös, ettei vesi virtaa sisälle myllyyn. Se oli ennen kuin sivusulkuja madallettiin. Nyt olisi kyllä helpompi nostaakin sulkuja, kun on vinssi. Silloin aikaisemmin kammettiin pienten rautakankien kanssa väli kerrallaan sulkuja ylös. Kun vesi painoi koko ajan sulkuja vasten, se vaati ankaraa lihasvoimaa.

press to zoom
press to zoom
press to zoom
1/1
bottom of page